FE od znotraj - blog

Anti-Covid-19 trening program

Datum objave: 28.04.2020

Ko nas tako preseneti nevidna stvar in nas kot neke sanjače pahne v gibanje v radiju občine, a niti ne vemo, kje so občinske meje, se znajdemo na neznanem. Prestrašeni za svoje zdravje, saj je po pripovedovanju poznavalcev razvoj bolezni lahko nepredvidljiv in usoden, se zavemo, kako nebogljeni in nemočni smo v tej čudesi narave. Kot redoljubi capljamo in se gibljemo v mejah, ki so nam jih določili. Vendar, če pomislimo, pred 60 leti ni bilo kaj dosti drugače in to je bilo čisto normalno. Ljudje so se držali zapečka – beri doma. Potovanje so si omislili samo »čudaki«, ki so želeli spoznati svet in drugačnost, ki so jo slutili.

Delo od doma je postalo zakon in trenutna rešitev za posameznika, sistem in družbo. Prinaša pa mnogo več stresa in neznank, ki jih nihče ni predvidel. Streznitev pride z odpravo administrativnih zdravstvenih blokad.

Ena od neznank je tudi, ali imajo ljudje, ki so tako zaprti med štiri stene, dovolj socialnega stika, dovolj gibanja, dovolj hrane, dovolj volje za preživetje.

Študentom, ki želijo sodelovati pri športnih dejavnostih na fakulteti, zmeraj in znova govorim, da se bodo morali gibati do konca življenja, kar pa ni vedno lahko, saj pridejo obdobja, ko premalo časa posvetimo temu pomembnemu dejavniku življenja.

Kot je rekel prerok Gibran:

Telo pozna svojo dediščino in pravo potrebo in ne prenese razočaranja. In telo je harfa vaše duše in od vas je odvisno, ali boste iz nje izvabili ubrano melodijo ali zmedene glasove.

Zato se v teh trenutkih spomnite na telo in si dajte duška vsaj tri- do petkrat na teden po urico na dan.

kolesarjenje

Eno od zadnjih izkušenj bom deli z vami. Prejšnji teden sem moral na fakulteto po slušalke za predavanje, da lahko sodelujem v tem procesu študija na daljavo. Za pot na fakulteto sem si izbral kolo »cestarja«. Za eventualne redarje na »meji« sem imel telefon in vso korespondenco na službenih mailih. Vzel sem tudi nahrbtnik, kar ni najbolje zaradi omejevanja svobode telesa na kolesu, pa vendar je bila ta odločitev optimalna. Pot je bila znana: Seničica pri Medvodah, Medno, Stanežiče, Gunclje, Šiška, po kolesarski poti preko Tivolija do fakultete. Eno od presenečenj je bilo, da sem na poti videl toliko sprehajalcev – družin in kolesarjev – kot še nikoli. Tivoli poln ljudi, trije, štirje v skupini v gibanju, pogovoru in izogibanju drugih. Na fakulteti, ki je bila prazna kot hiša duhov, je bilo potrebno razkuževanje. Nisem se zadrževal, vzel sem slušalke in se podal preko Dobrove proti Katarini in domu. No, tu pa se je začelo lomljenje moje samozavesti. Letos sem že bil s kolesom na Katarini, samo z drugim, trek kolesom. Kot veste, velja kolesarsko pravilo – če si iz pravega testa, ne stopiš s kolesa v klancu niti ne vstaneš, da bi bolje izkoristil moč. Presediš in trpiš, če si kaj »desca«. No, stopil res nisem s kolesa, vstal sem pa kar velikokrat, da bi premagal agonijo »covid Katarina«, v glavi mi je nabijalo, kosti in »glidi« so trpeli, grlo je bilo suho, naganjalo me je na kašelj, enaki znaki kot pri covidu. Grla si nisem mogel splakniti, ker sem po stari navadi vzel s seboj prazen bidon. Na žalost so bile vse zunanje pipe s tekočo vodo zaprte, tudi na vrhu na Topolu. No, malo bom še zdržal, sem si rekel in izbral krajšo pot s Katarine preko Studenčic. Domov sem srečno prispel in na koncu usta poplaknil z »razkužilom«.

Čez dva dni sem ponovil vajo na Katarino po makadamu po strmejši poti in bil še bolj razočaran sam nad sabo, saj sem prepešačil strme dele klanca. Ko pa sem pregledoval zapise srčne frekvence, hitrost, višinske razlike, ki jih pridobiš iz ure POLAR, sem se nekoliko potolažil, saj je nagib klanca kazal 36°.

Navajam vrednosti, ki sem jih dosegel na kolesarjenju.

Katarina 3 ×

 

7. 4. 2020

9. 4. 2020

11. 4. 2020

trajanje

2:09:11

1:27:58

1:35:57

poraba energije

809 kcal

786 kcal

672 kcal

razdalja

39,89 km

19,07 km

32,79 km

povprečna hitrost

18,5

13,0

20,5

regeneracija

16 ur

1 dan in 4 ure

12 ur

vzpon

525 m

485 m

490 m

spust

550 m

525 m

495 m

izgorevanje maščob

42 %

27 %

39 %

FS – povprečje

Ni baterije

135 bpm

128 bpm

 

Vsekakor želim biti aktiven med tednom vsak dan vsaj po eno uro. Ali je to kolesarjenje, tek ali osvajanje kakega vrha v bližini. Jutranje telovadbe (20 minut) ne štejem, ker je to kot obveza in način, da začnem normalno funkcionirati.

Kaj pa vi, ali ste kaj aktivni? Po priporočilih WHO je treba biti na dan aktiven 30 minut. Jaz priporočam, da bi mladi in malo manj mladi morali biti gibalno aktivni vsaj eno uro. Od tega vsaj trikrat v višji intenzivnosti, srčni utrip 60–80 % FSmax.

Predlagam in vabim, da se vsi, ki bi se želeli gibati v času koronavirusa in ne veste, kaj bi počeli, ali pa si želite malo usmerjenje vadbe, priključite v spletni učilnici pri predmetu Športna vzgoja – obštudijska dejavnost, kjer najdete nekaj vadb oziroma nalog na temo gibljivosti, merjenja intenzivnosti, hrane in aktivnosti, vadbe vzdržljivosti in vaje moči z lastno težo. Z veseljem vam bom svetoval ali vas usmeril.

 

Vaš športnik Iztok Mihevc