Mednarodne izmenjave

Nemške parlamentarne štipendije IPS

Datum objave: 22.05.2018

berlin ips

Nemški zvezni parlament že več let podeljuje Mednarodne parlamentarne štipendije (IPS) za mlade absolvente visokih šol. Tako naj bi mladi dobili priložnost, da spoznajo nemški parlamentarni sistem v teoriji in praksi. Slovenija se je tega programa prvič udeležila leta 2001.

Naslednji program, ki se bo izvajal v sodelovanju s Humboldt univerzo v Berlinu, s Svobodno univerzo v Berlinu in Tehniško univerzo v Berlinu, se bo začel 1. marca 2019 in končal 31. julija 2019. Ponudba je namenjena absolventom visokih šol, katerih cilj je dejavnost v javnem življenju Slovenije in ki ob začetku programa niso starejši od 30 let. Razen tega morajo kandidati razpolagati z zelo dobrim znanjem nemškega jezika. Programa se bo udeležilo 120 oseb iz 42 držav.

Udeleženci bodo iz sredstev Nemškega zveznega parlamenta prejemali mesečno štipendijo v višini 500 EUR. Poleg tega bodo imeli zagotovljeno brezplačno bivanje v študentskem domu. Stroški prihoda in odhoda v Berlin oz. iz Berlina bodo povrnjeni.

Na spletni strani Nemškega zveznega parlamenta lahko interesenti med regionalno specifičnimi informacijami v zvezi z IPS najdejo obrazce za prijavo in osebnostne vprašalnike ter ostale informacije.

Zadnji rok za prijavo je 30. junij 2018. Iz Republike Slovenije se lahko programa udeležijo trije štipendisti.

Predhodni izbor kandidatov bo izvedlo nemško veleposlaništvo. Nemškemu zveznemu parlamentu je nato treba predlagati osem kandidatov. Zaključni izbirni razgovori z nemško komisijo so predvideni jeseni 2018.