Novice

Poletni tabor Inovativnih tehnologij 2012

Datum objave: 30.08.2012

Letošnji Poletni tabor Inovativnih tehnologij je minil v znamenju ustvarjalnosti in zabave na osmih delavnicah z različnih področij elektrotehnike; biomedicinska tehnika, energetika, multimedija, robotika in telekomunikacije. 96 učencev zadnje triade osnovne šole in srednješolcev je v tednu od 19. pa vse do 24. avgusta 2012 osvajalo nova znanja, raziskovalo in ustvarjalo čisto prave inovativne tehnološke izdelke.

Vsak udeleženec tabora si je izbral eno delavnico, ki jo je obiskoval skozi cel teden. Poleg dela na delavnicah smo se odpravili tudi na nekaj strokovnih ekskurzij in si ogledali, kje bomo pridobljena znanja v bodoče uporabili tudi v praksi.

Na delavnici Androidomanija smo najprej spoznali operacijski sistem Android in pametne telefone. V nadaljevanju je sledil razvoj in gradnja aplikacij v orodju App Inventor. Poudarek je bil na uporabi senzorjev (lokacije, orientacije, prepoznave govora) in pošiljanju podatkov v »internet prihodnosti«. V ta namen smo na predavanju spoznali osnove o Internet stvareh (IoT). Končen skupni projekt (v sodelovanju z Linux in Apple skupino) je obsegal štiri aplikacije: lociranje izgubljenega telefona KjeJeMojMobi, spletna beležka ZapomniSi, igrica PočKomarja in sledenje trenutni lokaciji NajdiMe. Obiskali smo tudi podjetje TS Media, kjer so nam prikazali, kako je potekal razvoj aplikacije Najdi.si Zemljevidi.

tabor 2012 1

Delavnica Elektrika v človeškem telesu je bila po vsebini razdeljena na tri različne dele. V prvem smo spoznavali električno naravo delovanja srčne mišice, se naučili nekaj osnov elektronike in zgradili in preizkusili ojačevalnik za merjenje elektrokardiograma. V drugem delu smo se ukvarjali z gensko elektrotransfekcijo – v celičnem laboratoriju so z visokonapetostnimi pulzi v celice vnašali DNA in z mikroskopom opazovali ekspresijo vnešenega gena za fluorescentni protein. V tretjem delu pa smo spoznali, kako lahko z računalniško simulacijo populacijske dinamike opisujemo sobivanje in medsebojno interakcijo različnih živalskih vrst v omejenem ekosistemu.

tabor 2012 2

Na delavnici Omrežimo pingvine, smo se naučili, kako deluje ozadje sodobnih internetih storitev. Spoznali smo sobdobna računalniška omrežja, od samih kablov, prek lokalnih in globalnih mrež (interneta), protokolov za prenos podatkov, do aplikacij, ki nam nudijo sodobne storitve. Da smo si na novo pridobljena znanja lažje predstavljali smo tudi obiskali Arnes, kjer smo si ogledali prostor s strežniki, usmerjevalniki in se podučili o sistemu DNS ter varni rabi interneta. Za potrebe ostalih skupin na delavnicah smo postavili tudi svoj lastni spletni strežnik, nanj naložili spletne strani, in ga varno povezali v internet.

tabor 2012 3

Pirati s kamero smo se spoznali z osnovami video produkcije ter prejadrali celotno smer od ideje do končnega posnetka. Pred izplutjem ladje smo se najprej srečali s teorijo vizualne percepcije, pisanjem sinopsisa, scenarija in snemalne knjige ter upravljanjem opreme. Za tem smo nabirali izkušnje z izdelavo različnih prispevkov za dnevnik, za zaključek pa se spustili v razburkano morje oddaj v živo. Ogledali smo si tudi radijski in televizjski del RTV Slovenija. Ogledali smo si, kako poteka snemanje oddaje mladinskega in otroškega programa v največjem studiju (studijo1), novi studijo informativnega programa ter studijo z modrim ozadjem za produkcijo v virtualnih okoljih. Na radiju pa smo spremljali produkcijo vala 202 v živo, ter še 2 studija in režijske prostore kjer smo spoznali še lastnosti akustične obdelave prostora. Srečali smo se s čisto pravim občutkom produkcije oddaje v živo, v zadnjem trenutku uspeli postaviti mobilni studio v avli fakultete ter na koncu celotno zaključno prireditev tabora izpeljali kot dnevnik v živo. Za prvo tovrstno plovbo nam je misija odlično uspela.

tabor 2012 4

Udeleženci delavnice Roboti za profit in zabavo smo se spoznali s programiranjem robotov, ki so namenjeni komercialni rabi v proizvodnji. Delali smo z roboti največjih svetovnih proizvajalcev ABB, Motoman in Epson. Naučili smo se uporabe programskih ukazov za vodenje robotov in vklučevanje senzorjev, ki zaznavajo dogajanje v okolici. Razvili smo algoritme za samostojno robotsko pobiranje predmetov s tekočega traku, program za dvoročno manipulacijo s sinhronim delovanjem dveh robotov in program za zaznavanje in prenašanje CD-jev.

tabor 2012 5

Na delavnici Robotski maraton smo se ukvarjali z več različnimi tipi mobilnih robotov. Spoznali smo principe vodenja in uporabe senzorjev za zaznavanje njihove lege v prostoru. Naučili smo se načrtovanja zelenega gibanja robota, vodenja na daljavo in vodenja glede na senzorno informacijo.
Udeleženci robotskih delavnic smo skupaj obiskali Institut Jožef Stefan in podjetje ComTrade. Na institutu smo si ogledali Odsek za avtomatiko, biokibernetiko in robotiko kjer so nas zabavali robot smucar, humanoid HOAP ter dvoročni robot Kuka. Podjetje ComTrade pa nam je pokazalo svoj oddelek za razvoj vgradnih sistemov in vrsto zanimivih aplikacij.

tabor 2012 6

Udeleženci delavnice Svetla prihodnost svetlečih diod smo najprej spoznali osnove svetlobne tehnike in razsvetljave. V laboratoriju (temnici) smo si ogledali svetlobne vire, njihovo delovanje in oddano svetlobo. Delavnica je bila tudi praktična; predelali smo vsak svojo halogensko namizno svetilko v LED svetilko in to svetilko tudi odnesli domov. Nekateri smo svetilke še dodatno okrasili s svetlečimi diodami na ohišju. V sklopu delavnice smo si ogledali tudi dve podjetji, ki se ukvarjata s razsvetljavo; Hella Saturnus Slovenija, kjer razvijajo in izdelujejo žaromete in druga svetlobna telesa za avtomobilsko industrijo in Intra Lighting, kjer smo si ogledali proizvodnjo notranjih svetilk ter testne laboratorije.

tabor 2012 7

Na delavnici Ugrizni v jabolko smo se na začetku spopadli z gorskim levom (angl. Mountain Lion) in spoznavali osnove operacijskega sistema MAC OS X 10.8 ter nekatera uporabna orodja, ki so del operacijskega sistema. Ko smo že poznali samo operacijsko okolje, smo se preizkusili v izdelavi dokumentov, preglednic in zanimivih predstavitev s pomočjo paketa iWork. Sledila so še orodja za vsakdanjo uporabo paketa iLife. Za zaključek smo izdelali lastno spletno stran z orodjem iWeb, ki je bila del skupnega projekta z delavnicami Androidomanija in Omrežimo pingvine z delovnim imenom IoT (Internet of Things).

tabor 2012 8

Popoldanski in večerni del smo izkoristili za športni turnir; pomerili smo se v nogometu, košarki in odbojki, v seštevek pa vključili tudi spretnosti v zbijanju kegljev.

tabor 2012 9

Zadnji dan tabora smo za starše, mentorje, prijatelje in sponzorje pripravili zaključno prireditev, ki jo je multimedijsko pokrila skupina udeležencev z delavnice Pirati s kamero.

Vsaka skupina je pripravila predstavitev svojega dela, rezultatov in izdelkov. Najboljši udeleženci po ocenah s spričeval smo bili nagrajeni s povrnjeno kotizacijo za poletni tabor. Zmagovalna ekipa v športnih igrah pa je prejela paket praktičnih nagrad, ki so jih prispevali naši sponzorji.

tabor 2012 10

Teden inovativnega ustvarjanja, sklepanja novih prijateljstev in spoznavanja novih tehnologij smo zaključili s skupnim druženjem in na ta način dogodkom dodali še večji pečat nepozabnosti.

tabor 2012 11

Video posnetke, ki so nastali na poletnem taboru in posnetek zaključne prireditve pa si lahko tudi ogledate.