Novice

Datum objave: 20.04.2017

19. aprila je v prestolnici potekal že peti Dan za punce pri nas. Dogodek, ki ga Združenje delodajalcev Slovenije organizira za osnovnošolke (7., 8. in 9. razreda) in srednješolke, je zaradi svoje aktualne narave vedno dobro obiskan in z vsakim letom dobiva večje razsežnosti. Tokrat se ga je udeležilo več kot 170 deklet, njihovih staršev in učiteljic. Stereotipe o tipično moških poklicih sta razbijala tudi naša študenta Kristina Nikolovska in Robi Bojanec. Občinstvo pa je nagovorila tudi naša diplomantka, sicer pa doktorica politoloških znanosti in direktorica Centra RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS), Alenka Flander.

dan za punce

Letošnji Dan za punce je z namenom razbijanja stereotipov pri izbiri poklicev postregel z zanimivimi govorci, ki so predstavili svoje zgodbe in izkušnje, s tem pa spodbudili dekleta k izbiri šolanja, študija, poklica in karierne poti, ki si jih želijo same.

Študij in izkušnje s projektnim delom

Veliko zanimanja sta požela naša študenta Kristina Nikolovska in Robi Bojanec. Kristina, študentka robotike, je nekdanja članica ekipe Team Avalanche, ki je izdelala invalidski voziček za mednarodno tekmovanje Cybathlon, namenjeno invalidom z motnjami gibanja. V ekipi je aktivno sodeloval tudi Robi, ki se je z izdelanim robotskim vozičkom udeležil mednarodnega tekmovanja v Švici. Kristina je z dekleti delila svoje izkušnje in občutke, ko je ustvarjeni produkt videla tudi v praksi. Prav tako pa je razkrila, kako je delati v skupini kot ena izmed redkih deklet. Robi je dekletom predstavil delo v ekipi Team Avalanche ter samo izkušnjo iz tekmovanja.

dan za punce

Formula za uspeh

Stereotipe je razbijala tudi Alenka Flander, naša diplomantka, doktorica politoloških znanosti in direktorica Centra RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS). Dekletom je razkrila svojo formulo za uspeh. Verjame, da gre za kombinacijo prave izbire in kompetenc: »Verjamem v voljo, v znanje, v željo, ne v delitev na moške in ženske poklice ter uspehe.« Izpostavila je evropske programe izobraževanja in usposabljanja, ki predstavljajo velik doprinos posamezniku in skupnosti.

Cilj dogodka Dan za punce

Dan za punce, ki je bil letos organiziran v okviru projekta BALANCE in sofinanciran s strani Evropske unije, spodbuja in motivira mlada dekleta pri njihovem nadaljnjem odločanju o poklicni karieri. Še vedno se namreč odločajo predvsem za stereotipno ženske poklice, čeprav bi se glede na svoje talente, želje, prav tako pa tudi na zahteve trga dela lahko odločile za naravoslovno-tehnične poklice ali poklice s področja informacijske tehnologije. Gre namreč za poklice, ki so v slovenskem prostoru trenutno iskani, v očeh mnogih pa še vedno veljajo za tipično moške.

Vsi govorci so pokazali, da se za svoj sanjski poklic dekleta lahko usposobijo tako na fakultetah kot tudi na srednjih poklicnih, naravoslovno-tehničnih šolah, saj so le-te izredno dobro podkovane za predajanje znanja svojim učencem na danem področju. 

dan za punce