Novice

Nagrajenci Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani

Datum objave: 20.04.2017

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik je danes podelil Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani za leto 2017. Nagrado za najboljšo inovacijo je prejel projekt z naslovom 'Interaktivna regulacija oblike zazidave', na drugo mesto se je uvrstil projekt 'Mikro oblagalnik delcev – granul, pelet in mini tablet' in na tretje mesto 'MV4HGS – Strojni vid za detekcijo napak na površinah z visoko odbojnostjo'. Avtorji vseh treh zmagovalnih inovacij so prejeli podporo pri komercializaciji inovacije in denarno nagrado iz Rektorjevega sklada v skupni vrednosti šest tisoč evrov.

Natečaj Rektorjeva nagrada za naj inovacijo, ki ga Univerza v Ljubljani organizira v sodelovanju z Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem Univerze v Ljubljani, je potekal že sedmo leto zapored. »Letos so bile vse finalne inovacije zelo zanimive in uporabne. Imajo velik potencial in so interdisciplinarne. Srečujejo se ljudje iz prakse in raziskovalci na fakultetah. Zdi se, da se ideja po inoviranju znotraj Univerze uspešno razvija,« je ob tej priložnosti povedal rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik.

Strokovna komisija je letos izmed dvajsetih ekip, pri katerih je sodelovalo sedemdeset članov, izbrala sedem ekip in izmed njih tri zmagovalne. »Vsako leto je bolj navdihujoče. Raziskovalci razmišljajo o komercializaciji znanja, kar je še posebej pomembno. V sedmih letih organizacije Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani smo zabeležili skupno 183 prijavljenih idej s skoraj vseh članic Univerze, pri katerih so sodelovali 504 tekmovalci,« je pojasnila direktorica Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja Univerze v Ljubljani dr. Lidija Honzak.

Med sedmimi finalisti je bila v kar petih projektnih skupinah zastopana Fakulteta za elektrotehniko. 

Projektna skupina, v kateri je bila zastopana Fakulteta za elektrotehniko z inovacijo Mikro oblagalnik delcev - granul, pelet in mini tablet, se je uvrstila na drugo mesto. 3. mesto pa je z inovacijo MV4HGS - Strojni vid za detekcijo napak na površinah z visoko odbojnostjo, zasedla projektna skupina, v kateri je bila zastopana Fakulteta za elektrotehniko. Iskrene čestitke!

Nagrajenci Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani so:

1. mesto
Interaktivna regulacija oblike zazidave 
Fakulteta za arhitekturo in Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani

2. mesto
Mikro oblagalnik delcev – granul, pelet in mini tablet 
Fakulteta za farmacijo, Fakulteta za strojništvo in Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani
Institute for Pharmaceutics and Biopharmacy

3. mesto
MV4HGS – Strojni vid za detekcijo napak na površinah z visoko odbojnostjo
Fakulteta za strojništvo in Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani

rektorjeva nagrada

Več si lahko preberete tukaj.