Novice

Datum objave: 12.05.2017

Danes so mednarodno študentsko društvo EESTEC LC Ljubljana, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani  ter družba Siemens d.o.o. razglasili najboljše tri ekipe bodočih inženirjev, ki bodo 2. junija letos Slovenijo zastopale na regijskem finalu projekta PLC+ Challenge 2017 v Beogradu ter svoje znanje in inovativnost pomerile z najboljšimi študenti s Hrvaške in iz Srbije. Projekt PLC+ Challenge v Sloveniji poteka že drugo leto, slovenski partnerji pa si skupaj s partnerji iz regije z njim prizadevajo perspektivne bodoče inženirje čim bolje pripraviti na delo v realnem okolju, jim ponuditi nova znanja in jih tako narediti konkurenčnejše na trgu dela. 

Z izzivom, ki je določil nacionalne finaliste, so se najuspešneje spopadle ekipe v sestavi Blaž Koprivnikar, Dean Zagorac in Sašo Vozlič, drugo ekipo so sestavljali Žiga Selan, Irinej Papuga in Janez Škrjanc, tretji finalisti pa so Marko Kastelic, Jovancho Grozdanovski in Miloš Antić. Svoje rešitve je sicer predstavilo 11 ekip, ki so na tekmovanju sodelovale zato, da pridobijo nove izkušnje, mnogi tekmovalci pa poudarjajo, da so s tem pridobili ne le novo znanje, ampak tudi boljše zavedanje pomena timskega dela.

Študentje v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji imajo skozi projekt PLC+Challenge priložnost teoretične nadgradnje znanja o delu s programirljivimi logičnimi krmilniki (PLC)ter izpopolnjevanja tega znanja s pomočjo vodilne PLC programske opreme na praktičnih nalogah, ki odločajo o zmagovalcih. V teoretičnem delu so prisluhnili predavanjem, v praktičnem delu pa so se spopadli z nalogo, ki je bila enaka za vse študente v regiji.  »Naloga je zahtevala, da ekipe napišejo krmilni program, ki bo zagotovil učinkovito prezračevanje v enocevnem cestnem predoru. Poskrbeti so morali tudi za grafični uporabniški vmesnik, prek katerega operater nadzira dogajanje v predoru. Na podlagi realnih podatkov iz predora Učka so tekmovalci razpolagali s poenostavljenim simulacijskim modelom predora. Osnovni cilj je bil ohranjati vrednost koncentracije ogljikovega monoksida (CO) pod predpisano mejo. Na koncentracijo CO vplivajo vozila, ki vozijo skozi predor, in hitrost pretoka zraka v predoru. Hitrost pretoka zraka pa je odvisna od razlike med vrednostma zračnega tlaka na obeh portalih, števila vozil v predoru in njihove hitrosti ter števila vključenih ventilatorjev v predoru. Tekmovalne ekipe so poskušale razviti regulacijski algoritem, ki bi zagotavljal predpisano koncentracijo ogljikovega monoksida ob čim manjši porabi električne energije za pogon ventilatorjev. Obenem pa je bilo zaželeno, da je tudi število vklopov in izklopov ventilatorjev čim manjše, saj ti preklopi skrajšujejo njihovo življenjsko dobo«, je letošnji izziv opisal predsednik komisije, ki je ocenjevala študentske rešitve, izr. prof. dr. David Nedeljković s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

Tri najboljše ekipe iz Slovenije so se uvrstile v finale 2. regijskega projekta PLC+ Challenge, v katerem se bodo neposredno pomerile z najboljšimi ekipami s Hrvaške in iz Srbije. Najboljše tri ekipe v regiji, ki bodo za nagrado prejele izobraževanje na Siemensu ter strokovno potovanje v eno od Siemensovih globalnih strokovnih referenc, bodo znane 2. junija letos, potem ko bodo v Beogradu potekale javne predstavitve njihovih nalog.

plc