Novice

Bliža se dogodek Pet minut za merjenje 2018

Datum objave: 26.04.2018

 

5 minut

Tudi letos bomo na Fakulteti za elektrotehniko pripravili dogodek, s katerim želimo pokazati svojo raznolikost, interdisciplinarnost in sposobnost povezovanja z drugimi strokami. Dogodek Pet minut za merjenje bo v avli fakultete potekal v četrtek in petek, 17. in 18. maja, namenjen pa je osnovnošolcem, srednješolcem, študentom ter drugim zainteresiranim posameznikom. Osrednja tema letošnjega dogodka, ki bo potekal vsak dan od 9. do 16. ure, bo nova definicija enot mednarodnega sistema enot SI in merjenje kot osnovna dejavnost v vsakem znanstvenem in tehnološkem poskusu.

5 minut

Številni zanimivi poskusi …

Obiskovalcem bo na voljo akustična gluha soba, v kateri bodo lahko v tišini spoznali zvočno kamero, poskusili oceniti nadležnost zvokov ter izmerili svoje slušne prage. Prikazali bomo standardizirane postopke in teste za merjenje učinkovitosti robotskih sesalnikov, obiskovalci pa bodo lahko potresli referenčne smeti in opazovali uspešnost sesalca. Zanimivo bo tudi merjenje temperature s sevalnimi termometri, pri čemer bomo predstavili delovanje termovizijskih kamer, obiskovalci pa bodo lahko opazovali temperaturno sliko okolice, svojega obraza in različnih predmetov. Poleg merjenja temperature bomo prikazali tudi merjenje slastnosti sladkih dobrot in ocenjevanje okusa z organoleptičnimi meritvami. Obiskovalci bodo lahko s pomočjo merilnikov alkohola in rumovih kroglic preizkusili svojo alkoholiziranost in spoznali, kako zunanja magnetna polja vplivajo na kompas in njihov telefon. Sodelovali bodo lahko pri merjenju, kako močno se lahko prestrašijo, in si lajšali bolečine v kolenih z magnetno terapijo. Seznanili se bodo z meritvami v našem vsakdanjiku in spoznali pravo resnico o temperaturi v domačen hladilniku. Ogledali si bodo lahko prikaz merjenj na najvišji ravni, kjer bodo za najtočnejše merjenje temperature na svetu uporabljeni znanstveni merilni instrumenti, kot so precizijski merilni uporovni mostiči, referenčni električni upori, fiksna celica trojne točke argona in etalonski platinasti uporovni termometri. Spoznali pa bodo lahko tudi generatorje zračne vlažnosti in merjenje vlage v zraku ter se skoraj dotaknili celice trojne točke vode, ki omogoča najtočnejšo določeno temperaturo na Zemlji. Prikazali bomo tudi, kaj je to metrološka piramida.

5 minut

… in predavanja

Poleg številnih zanimivih poskusov bomo organizirali tudi raznovrstna petnajstminutna predavanja, ki bodo potekala vsako polno uro med 11. in 14. uro. Predavanja bodo o novih definicijah enot mednarodnega sistema enot SI, meritvah elektromagnetnih motenj, merjenju stresa pri živalih v prašičereji, merjenju počutja ljudi, ki so izpostavljeni ultrazvoku in infrazvoku, modernih načinih zdravljenja s pomočjo protonske terapije. Prav tako bodo obiskovalci lahko slišali, kako se meri slabost v navidezni resničnosti in kako država poskrbi, da bencinski servisi točno merijo gorivo.

Vabljeni, da se nam pridružite in raziskujete z nami.

 

Spodaj najdete kratke vsebine letošnjih predavanj in projekcij:

Meritve iz globin oceanov do orbite (dr. Jure Knez, dr. Jaka Ogorevc, Dewesoft, četrtek, 17. maja 2018, od 10.00 do 10.15)

Dewesoft je slovensko podjetje, ki ponuja vrhunsko merilno opremo za najzahtevnejše naročnike, ki se potapljajo najgloblje, drikajo najhitreje in letijo najvišje. Predstavljena bodo merjenja in razvoj strojne opreme v podjetju Dewesoft ter podjetje in podjetniški pospeševalnik Katapult.

Prašiči pod stresom (doc. dr. Marina Štukelj, Veterinarska fakulteta UL, četrtek, 17. maja 2018, od 11.00 do 11.15)

Klinični pregled prašičev med drugim vključuje tudi rektalno merjenje telesne temperature, kar je (tudi za prašiče) stresno. Prašiči pod stresom so manj ješči, slabše prebavljajo in so bolj dovzetni za okužbe. Termografija naredi merjenje telesne temperature manj stresno.

Redefinicija SI sistema enot (dr. Rado Lapuh, Urad RS za meroslovje, četrtek, 17. maja 2018, od 12.00 do 12.15)

Ste vedeli, da se bodo letos spremenile definicije nekaterih osnovnih enot mednarodnega SI sistema enot? Prvič po 200 letih bo vse definicije mogoče univerzalno realizirati kjerkoli in kadarkoli.

Zdravljenje raka s protoni (Rok Štefanič, Cosylab, četrtek, 17. maja 2018, od 13.00 do 13.15)

Gantry je naprava za protonsko terapijo, s katero obsevamo paciente z rakom. Če vas zanima, kaj protonska terapija sploh je, kje jo že izvajamo in kako, vas vabimo na praktični prikaz

Preverjanje elektromagnetne skladnosti (Andrej Škof, SIQ, četrtek, 17. maja 2018, od 14.00 do 14.15)

Vedno večje število elektronskih naprav okoli nas zahteva učinkovito nadzorovanje elektromagnetnih motenj za njihovo nemoteno delovanje in zagotavljaje varnosti. Že v fazi razvoja in načrtovanja proizvoda mora proizvajalec v izogib dodatnim stroškom in zamudam nameniti veliko pozornosti elektromagnetnim motnjam.

So lahko optična vlakna senzor? (Mirko Ivančič, Amiteh, četrtek, 17. maja 2018,od 15.00 do 15.15)

Optična vlakna so osnovni gradnik sodobnih telekomunikacij. Lahko pa se uporabljajo tudi kot senzor za silo, temperaturo in podobno. Predavanje bo prikazalo merjenje z vrhunsko natančnostjo, na primer merjenje porazdelitve temperature ali hrupa vzdolž optičnega vlakna. Na ta način lahko izmerimo potek fizikalnih parametrov v cevovodih, plinovodih, energetskih kablih itd.

Projekcija promo filma za kratki doku-eksperimentalni film "Rojen za umret" (Matjaž Žbontar, Fatamorgana, petek, 18. maja 2018, od 10.00 do 10.15)

Režiser in producent Matjaž Žbontar želi v kratkem filmu prikazati usodo človeka od rojstva do smrti.  Človeka ne bomo nikoli videli razločno, videli bomo le podatke o njegovem obstoju na monitorjih. Naše kratko življenje je vse bolj odvisno od napredka v medicini in farmaciji, tehnikah preiskav in posegov v (do pred kratkim) skrite kotičke našega vedenja o človeškem življenju. Zelo pomemben del tega doku eksperimentalnega filma je zvok, ki ga generirajo vse naštete aparature. Vsi ti nenaravni – sintetični zvoki, ki spremljajo preiskave in posege, bodo osnovni vzorci za znanstveno fantastično zvočno podlago filma. Tako bo nastala osnovna glasbena spremljava, ki se bo iz elektronske zvočne slike na koncu razvila v klasično simfonijo. Osnovni ritem (na začetku hitrejši, na koncu počasnejši) bosta dajala bitje srca in dih. Zvoki, ki nastajajo ob preiskavah, bodo realni in obdelani. Tam, kjer jih ni (krvna slika, virusi, bakterije, animirane DNK sekvence itd.), pa bodo sliko preplavili zvoki pretakanja tekočin, valov in oglašanja sesalcev (kiti, delfini) z globin oceana, naše pramatere in zibelke življenja.

Predavanje o neprizanesljivem testiranju izdelkov  (dr. Gregor Ergaver, petek, 18. maja 2018, od 11.00 do 11.15)

Izdelki za avtoindustrijo so eni najbolj testiranih izdelkov na Zemlji. S svojimi vrhunskimi preizkuševalnimi laboratoriji je Mahle Electric Drives Slovenija d.o.o. podjetje, ki to obvlada.

Meroslovje brez inšpektorjev!? (mag. Mojca Požar, Urad RS za meroslovje, petek, 18. maja 2018, od 12.00 do 12.15)

Merjenja so vse okoli nas. V našem vsakdanjem življenju smo obkroženi z njimi. Del merjenj v skrbi za zdravje in varnost svojih državljanov nadzoruje tudi država. Izvedeli boste, kako se preverjajo merilniki na bencinskih servisih in tehtnice v trgovinah.

VRuhanje (Maja Krebl, Domen Dobnikar in Anže Perovič, petek, 18. maja 2018, od 13.00 do 13.15)

Ste se kdaj vprašali, ali vas vaš Oculus Rift privede do bruhanja? In kako bi se dalo izmeriti stopnjo slabosti v navidezni resničnosti? Študentje elektrotehnike in psihologije Maja, Domen in Anže bodo o tem predavali na letošnjem dogodku »5 min za merjenja«.

Zoprnost tišine (Aleš Magajne, Matej Tomc, petek, 18. maja 2018, od 13.15 do 13.30)

Če nisi Batman, tvoja ušesa ne morejo zaznati infrazvoka in ultrazvoka. Kako pa človeško telo vseeno čuti neslišne zvoke? Vabimo vas na predavanje FE študentov Mateja in Aleša, kjer boste izvedeli vse o njunem projektu v gluhi sobi, pri katerem sta merila tudi zoprnost zvokov.