Novice

Prihaja Svetovni dan IKT 2018

Datum objave: 10.05.2018

svetovni dan ikt 2018

Ob svetovnem dnevu telekomunikacij in informacijske družbe bo Katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL) 16. maja 2018 pripravila dogodek Svetovni dan IKT. Od 9. ure naprej bodo vsako polno uro v avli fakultete potekala kratka, zanimiva in aktualna predavanja gostov iz industrije in pedagogov Fakultete za elektrotehniko, med 8. in 16. uro pa bo prav tako v avli svoje rešitve in tehnologijo predstavljalo osem zanimivih podjetij, preko katerih bodo lahko študentje spoznali zanimiv svet informacijsko-komunikacijskih tehnologij. Obiskovalci bodo lahko spoznali tudi pred kratkim razvite študentske projekte.

Obeta se pester program z zanimivimi vsebinami

Obiskovalci bodo lahko poslušali predavanje z naslovom SpaceX in nosilne rakete vesoljskega tovora dr. Matjaža Vidmarja s Fakultete za elektrotehniko UL, dr. Jerneja Žganec Gros iz Alpineona pa bo predstavila najnovejše dosežke na področju govornih in slikovnih tehnologij, ki jih je možno uporabiti v naprednih uporabniških vmesnikih za komunikacijo in avtentikacijo oseb. Sledilo bo predavanje Andreja Breliha z NERVteha o vplivu človeškega faktorja na varno vožnjo ter Primoža Napotnika z Iskratela, ki bo predstavil hitre optične komunikacije prihodnosti. Predavateljem se bosta pridružila tudi Luka Mali (MakerLab), ki bo predstavil pot od inovativne študentske ideje do razvitega prototipa ter dr. Matej Zajc s Fakultete za elektrotehniko UL, ki bo predstavil projekt BENEFIT.

Obiskovalcem se bodo predstavila tudi podjetja

Obiskovalci bodo imeli priložnost spoznati kar osem zanimivih podjetij, projekte, na katerih delajo in rešitve, ki jih ponujajo na trgu. Podjetje CloudMondo bo predstavilo rešitve umetne inteligence za podporo zdravstvu in izobraževanju, CosyLab bo s 3D printanim modelom predstavil model protonske terapije, spoznali bodo Sportradarjevo športno aplikacijo Obogateni nogomet, SmartIS-ev pametni informacijski sistem ter kvantni računalnik IBM Slovenije. Telekom Slovenije bo med drugim predstavil rešitve VoWiFi & VoLTE, Infrastrukturo IP TV, raziskovalne projekte in IoT demo. Predstavilo pa se bo tudi podjetje Iskratel s hitrimi optičnimi komunikacijami prihodnosti ter podjetje Iskraemeco.

Priložnost bodo dobili tudi študentje, ki bodo predstavljali svoje pred kratkim razvite projekte. Med predstavljenimi projekti bodo električna rolka, mikro prenosni Dopplerejev radar, zračna miš, različne mobilne aplikacije in še mnogi drugi.

 

Urnik predavanj:

09:00 – prof. dr. Matjaž Vidmar, UL, FE: SpaceX in nosilne rakete vesoljskega tovora

09:30 - 10:30 (MMD) – Tomi Ilijaš, Arctur: Priložnosti in izzivi uporabe HPC v malih in srednjih podjetjih

10:00 – prof. dr. Jerneja Zganec Gros, Alpineon: Govorne in slikovne tehnologije za napredne uporabniške vmesnike

Predstavljeni bodo najnovejši dosežki na področju govornih in slikovnih tehnologij, ki jih je možno uporabiti v naprednih uporabniških vmesnikih za komunikacijo in avtentikacijo oseb. Predstavitvi bo sledila demonstracija izbranih tehnologij.

11:00 – Andrej Brelih, NERVteh: Vpliv človeškega faktorja na varno vožnjo

Človeški faktor je trenutno glavni razlog za prometne nesreče. Ob zasipavanju voznikov z raznimi informacijami se sprašujemo, ali mu je to v pomoč ali pa predstavlja le dodatno motnjo. Simulator vožnje in zajem biometričnih podatkov nam omogočata vpogled v sposobnosti voznika, hkrati pa lahko z njuno pomočjo preverjamo tudi kakovost in varnost prometne infrastrukture.

12:00–   Primož Napotik, Iskratel: Hitre optične komunikacije prihodnosti

13:00 – Luka Mali, UL, FE: MakerLab: Od inovativne ideje do razvitega prototipa

14:00 – izr. prof. dr. Matej Zajc, UL, FE: BENEFIT projekt

Cilji projekta BENEFIT so usmerjeni k oblikovanju sodobnega profila diplomantov na področju telekomunikacij in IKT za zadovoljitev potreb sodobne družbe in industrije.

 

Predstavitve podjetij:

CloudMondo - Predstavlja rešitve umetne inteligence za podporo zdravstvu in izobraževanju.

CosyLab – S 3D printanim modelom predstavlja razvit model protonske terapije.

Telekom Slovenije – Pametna infrastruktura, VoWiFi & VoLTE,  IoT demo, raziskovalni projekti, mobilno jedro in 5G, predstavitev Brihta Lab-a, Infrastruktura IP TV, eOskrba, Cyber Security, Service Operation Center, Sistemska integracija in upravljane storitve.

Sportradar – Predstavlja projekt Obogateni nogomet, športno aplikacijo v svetu nadgrajene resničnosti (AR). Rešitev uporabniku omogoča spremljanje športnih prenosov z dodatnimi informacijami v svetu nadgrajene resničnosti. Aplikacija se izvaja na naglavnem zaslonu Microsoft HoloLens in v realnem času za izbrano tekmo prikazuje različne športne statistike ter omogoča preproste stave vezane na različne dogodke na tekmi. Prikazovanje statistik je prilagojeno tudi za gledanje s časovnim zamikom, ko je tekma že bila odigrana uporabnik pa si je še ni ogledal. Glavni poudarek razvoja je na omogočanju vrhunske uporabniške izkušnje in preprostosti uporabe.

SmartIS – Pametni informacijski sistemi: izdelek oz. rešitev Tehnični Informacijski Sistem (TIS) je operativna IoT platforma za namen digitalne transformacije ter naprednega upravljanja podatkov, naprav, virov, sredstev ter poslovnih strank velikega operaterja infrastrukture. V okviru produkta TIS je SmartIS razvil najnaprednejša znanja za povezovanje različnih naprav (IoT) v platforme v oblaku (npr.: SCADA) in njihovo hranjenje, obdelavo ter vizualizacijo v realnem času.

IBM - Slovenija – Predstavlja kvantni računalnik

Iskraemeco

Iskratel – Predstavlja hitre optične komunikacije prihodnosti. Predstavljena bo Iskratelova tehnološka rešitev širokopasovnega optičnega dostopa preko tehnologije xGPON ter najnovejši razvojni trendi in Iskratelove razvojno-raziskovalne aktivnosti na področju optičnih komunikacij; snovanju nove sistemske arhitekture, »abstrakciji« strojne opreme (VOLTHA) in vpeljavi SDN/NFV tehnologij.

 

Študentski projekti:

  • Mobilne aplikacije na platformi Android,
  • Biofeedback z nadgrajeno resničnostjo,
  • Električna rolka,
  • 2D računalniško krmiljeni risalnik,
  • Mikro prenosni Dopplerjev radar,
  • Zračna miš,
  • Računalnik ni več psihopat ali »Kako se počutiš?«,
  • Optoelektronski oscilator,
  • Izdelava odprtokodne antenske merilnice in merilnih instrumentov.