Novice

Znani zmagovalci finala projekta PLC+ Challenge 2018

Datum objave: 04.06.2018

Ta konec tedna je na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani potekal regionalni finale projekta PLC+ Challenge 2018, na katerem so se študentje elektrotehnike iz Slovenije, Hrvaške in Srbije pomerili v praktičnem reševanju inženirskih izzivov s pomočjo programljivih logičnih krmilnikov PLC družbe Siemens.

Regionalno finalno tekmovanje projekta PLC+ Challenge, ki ga organizirajo Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, družba Siemens d.o.o in Slovenska sekcija IEEE - študentska veja Ljubljana, udeležencem daje nove praktične izkušnje za prihodnost. V sredini maja je tekmovanje potekalo na nacionalni ravni, in sicer v Ljubljani, Zagrebu in Beogradu. Takrat smo v Sloveniji dobili tri najboljše ekipe, ki so se udeležile regionalnega tekmovanja in svoje znanje postavili ob bok študentom s Hrvaške in Srbije.

plc+ 2018_1

9 zmagovalnih ekip nacionalnih tekmovanj iz treh držav je v soboto predstavilo svoje praktične naloge s programljivimi logičnimi krmilniki (PLC). Mednarodna žirija v sestavi strokovnjakov in profesorjev pod vodstvom izr. prof. dr. Davida Nedeljkovića s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani je odločila, da se je z zahtevno nalogo najbolje spopadla ekipa hrvaških študentov, ki so jo sestavljali Filip Hleb, Robert Milijaš in Petra Bucić.

PLC+ 2018_6

Tekmovalne ekipe so morale avtomatizirati poenostavljen šaržni reaktor, kakršen se uporablja v kemični, farmacevtski in prehrambeni industriji. Poskrbeti je bilo treba za ustrezno koračno izvedbo procesa in za natančno regulacijo temperature ob čim manjši porabi energije. Predsednik komisije, ki je ocenjevala študentske rešitve, izr. prof. dr. David Nedeljković s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, je povedal: “Študentje so pri projektu PLC+ Challenge poglobili svoje teoretično znanje ter pridobili praktične izkušnje in tudi mehke veščine, ki jim bodo v pomoč pri iskanju poklicnih izzivov po zaključku študija. Komisija je imela zelo zahtevno delo, saj so vse ekipe pokazale izjemno motiviranost, znanje in prizadevnost.”

plc+ 2018_5

Po prejemu prve nagrade je Petra Bucić v imenu zmagovalne ekipe povedala: “Konkurenca je bila zelo dobra, tako da smo res zadovoljni in presrečni, da smo zmagali. Celotno tekmovanje prinese toliko novih izkušenj in znanj, kar je za vse sodelujoče največja zmaga.”

plc+ 2018_3

Regionalna zmagovalna ekipa ter zmagovalni ekipi Slovenije in Srbije bodo za nagrado odpotovale na strokovno ekskurzijo v eno od Siemensovih globalnih strokovnih referenc.