Novice

Razstava robota ROKI-ja

Datum objave: 03.04.2019

V teh dneh na FE potekajo Dnevi industrijske robotike (DIR) 2019. V sklopu dogodka smo v čast 100-letnice elektrotehnike na Univerzi v Ljubljani razstavili tudi robota ROKI-ja.

Robot ROKI 200 je  robot, ki je bil v celoti razvit na slovenskih tleh. Namenjen je bil slovenski elektro industriji za montažo lahkih sestavnih delov ter raznim operacijam prestavljanj, paletizacije, privijanja, varjenja, spajkanja ali lepljenja.

Mehaniko robota je razvila Iskra Orodjarna, medtem ko so krmilni sistem razvili raziskovalci Laboratorija za robotiko in biomedicinsko tehniko na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani. Razvoj robota je bil končan leta 1987, sestavljenih je bilo sedem prototipov.

roki

Robot ima štiri prostostne stopnje gibanja, delovni prostor je cilindrične oblike višine 120 mm, sklepi so gnani z enosmernimi elektromotorji, maksimalna nosilnost je 2 kg, maksimalna hitrost gibanja pa 1690 mm/s.

Robot ROKI 200 je sposoben gibanja od točke do točke, ter gibanja po poljubni zvezni trajektoriji v delovnem prostoru. Demonstracija predstavlja nalogo pisanja s pisano pisavo. Naloga zahteva od robotskega krmilnika da zagotovi, da vrh robota sledi trajektoriji, ki je predhodno določena z meritvijo. V tem primeru gre za učenje robotskega gibanja s posnemanjem človeka.