Novice

Slovesna akademija ob 100-letnici elektrotehnike na Univerzi v Ljubljani

Datum objave: 21.05.2019

V ponedeljek, 20. maja 2019, smo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma obeležili 100 let elektrotehnike na Univerzi v Ljubljani. Polno dvorano gostov Slovesne akademije so v počastitev jubileja nagovorili tudi eminentni gostje, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Alojz Kovšca, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti akad. zasl. prof. dr. Tadej Bajd, rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič in seveda gostitelj, dekan Fakultete za elektrotehniko, prof. dr. Gregor Dolinar. Med drugimi gosti so bili tudi rektor Nacionalne Ukrajinske Univerze prof. dr. Zagirnyak Mykhaylo Vasylyovych, prorektorica Univerze v Ljubljani prof. dr. Barbara Novak, dekani drugih članic Univerze v Ljubljani, predstavniki gospodarstva in drugi.

100 let občinstvo

Začetka študija elektrotehnike in ljubljanske univerze smo se spomnili z interpretirano ponovitvijo uvodnih besed nastopnega predavanja z naslovom Inženjer filozof in stroj velikan, ki ga je imel Milan Vidmar 19. maja 1919, ko so bili slovesno otvorjeni tehniški visokošolski tečaji kot temelj razvoja visokošolskega študija elektrotehnike na Slovenskem. Upodobil ga je igralec, profesor in dekan AGRFT Tomaž Gubenšek.

100 let vidmar

Janez Dovč, glasbeni ustvarjalec in fizik, je spremljal vezno besedilo z glasbenimi točkami, prirejenimi v čast 100-letnici, ki so njegovo avtorsko delo in v sebi združujejo njegova najljubša svetova: fiziko in glasbo. Ponosni pa smo tudi na naše študente in sodelavce, ki širijo obzorja in se udejstvujejo na različnih področjih, tudi na glasbenem, zato sta program popestrila vokalna skupina Fakultete za elektrotehniko in band kWh.

100 let zbor

100 let band

100 let dovč

Fakulteta se je ob slovesni priložnosti posebej zahvalila tistim podjetjem in organizacijam, s katerimi je realizirala številne uspešne skupne projekte, pri marsikaterem od teh projektov so vključeni tudi študenti Fakultete za elektrotehniko. Dekan prof. dr. Gregor Dolinar je izbranim podelil priznanja. Prepričani smo, da se to sodelovanje odraža tudi v poslovni uspešnosti teh podjetij in hkrati v odličnih diplomantih, ki prihajajo s fakultete. Svoje poglede na povezovanje akademske sfere z gospodarstvom je v govoru izrazil tudi g. Marjan Drmota, prejemnik priznanja v imenu koncerna Kolektor, sicer član uprave podjetja in predsednik razširjenega upravnega odbora Fakultete za elektrotehniko.

100 let nagrajenci 1

100 let nagrajenci 2

Bogato zgodovino fakultete smo si ogledali v kratkem video prispeveku o Fakulteti za elektrotehniko skozi čas, ki je nastal s pomočjo arhivskih gradiv Radiotelevizije Slovenije in posameznikov na Fakulteti za elektrotehniko, izdelali pa so ga študentje Multimedije Fakultete za elektrotehniko.

Prireditev so v sodelovanju z RTV Slovenija snemali študentje Multimedije, posnetek pa si lahko ogledate tukaj: