Novice

Pred nami je osmi Elektrofest

Datum objave: 09.09.2019

Bliža se tradicionalni Elektrofest

Pred nami je osmi Elektrofest na temo inovacij v energetiki

 

S prihodom novega šolskega leta bomo skupaj z družbo ELES, družbo GEN energija in Elektroinštitutom Milan Vidmar organizirali že osmi izobraževalni dogodek Elektrofest, ki bo potekal v petek, 13. septembra 2019, med 8. in 15. uro. Pripravili bomo štiri »elektropostaje« namenjene inovativnemu opismenjevanju dijakov in srednješolcev na področju energetike.

»Elektropostaje« na temo inovacij v energetiki

Na letošnjem Elektrofestu bomo mlade popeljali skozi štiri poučne postaje na temo inovacij v energetiki. Strokovnjaki družbe ELES bodo v ospredje postavili električno mobilnost in v sodelovanju s študenti ljubljanskih fakultet dijakom predstavili dirkalnik na električni pogon in študentsko tekmovanje »Formula Student.« Na Elektroinštitutu bodo udeležence seznanili s pojavnostmi in lastnostmi atmosferskih razelektritev in razvojem sistema SCALAR za beleženje le-teh. Družba GEN energija letos za dijake pripravlja kar dva vsebinska sklopa. V prvem dijake in srednješolce izziva, da s pomočjo spletne simulacije oblikujejo svojo energetsko mešanico za zadovoljitev dnevnih potreb po električni energiji v Sloveniji. Drugi sklop pa bo posvečen simulatorju zagona in delovanja Nuklearne elektrarne Krško, kjer se bodo dijaki lahko preizkusili v vlogi operaterja jedrske elektrarne. Na Fakulteti za elektrotehniko se bodo udeleženci preko računalniške igre preizkusili v vlogi različnih akterjev in naprav, ki vplivajo na delovanje elektroenergetskega sistema in na ta način spoznali zahtevnost vzdrževanja ustrezne frekvence električne napetosti pri naključnih dogodkih.

Zabavni program

Poučno popoldne Elektrofesta bomo popestrili z zabavnim programom, ki bo potekal na skupnem parkirišču vseh treh institucij. Za dobro vzdušje bo poskrbela ekipa radia Antena z Gverilcem Birkom. Dijaki in srednješolci bodo lahko uživali v slastnih hamburgerjih in si ogledali razstavljene projekte dijakov, ki so nastale pod okriljem Zavoda 404.