Novice

100 let Univerze v Ljubljani

Datum objave: 03.12.2019

Univerza v Ljubljani

Danes častitljivo starost, okroglih 100 let praznuje Univerza v Ljubljani. Za prvi dih slovenske univerze štejemo 3. december, ko je imel na sedežu Univerze v Ljubljani, tedanji deželni zbornici Kranjskega deželnega dvorca, prvo predavanje slavist dr. Fran Ramovš o historični gramatiki slovenskega jezika. »S tem svetim trenutkom stopa naš narod v zgodovino, ki jo ne izbriše nihče nikoli več,« je napovedal jezikoslovec, kasneje tudi rektor Univerze v Ljubljani. S tem je bil izpolnjen prvi pogoj za razvoj slovenske znanosti. Akademske aktivnosti v Ljubljani seveda segajo dlje v zgodovino, a so bile večkrat prekinjene za daljša obdobja. 100. obletnico univerza praznuje sicer že celo leto, saj njene članice obeležujejo dogodek s različnimi osrednjimi in spremljevalnimi dogodki.

Ob tej jubilejni slovesnosti je UL priredila slavnostno akademijo v Cankarjem domu v torek, 3. 12. 2019. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je Univerzi v Ljubljani »ob 100. obletnici obstoja za prispevek k duhovnemu in kulturnemu razvoju slovenskega naroda, uveljavitvi slovenskega jezika ter za vrhunske dosežke na področju znanosti in izobraževanja« podelil odlikovanje red za izredne zasluge. RTV SLO je na 2. programu predvajala prenos slavnostne akademije, posnetek si lahko ogledate tudi na dnu te strani. RTV SLO je na svoji spletni strani obletnici namenila poseben zavihek, v katerem zbira prispevke na to temo.

Fakulteta za elektrotehniko je slovesno akademijo praznovala že meseca maja, sto let in dan za tem, ko je imel Milan Vidmar, elektroinženir, šahist in filozof, nastopno predavanje ob slovesnem odprtju tehniških visokošolskih tečajev, s čimer je bil postavljen temelj razvoja visokošolskega študija elektrotehnike na Slovenskem. Tudi FE je v znamenje praznovanja izpeljala več dogodkov, izdala zbornik in intervjuje z akademiki in študenti. Vsebine si lahko ogledate na spletni strani FE na zavihku 100fe.

Slavnostna akademija ob 100-letnici Univerze v Ljubljani, 3. 12. 2019, Cankarjev dom