Novice

Sodelovanje pri testiranju stola, namenjenega otrokom z ADHD

Datum objave: 21.04.2020

Fakulteta za elektrotehniko UL skupaj s Filozofsko fakulteto (Oddelkom za psihologijo) sodeluje pri testiranju posebnega stola za aktivno sedenje, ki je namenjen otrokom z motnjo pozornosti in hiperaktivnosti (ADHD). Gre za znanstveno študijo, ki bo raziskala, ali ADHD-stol pomaga učencem z učnimi težavami. V okviru študije ugotavljamo, ali so kakšne razlike v počutju, vedenju, pozornosti in učinkovitosti otrok med učenjem, medtem ko sedijo na treh različnih šolskih stolih: klasičnem stolu, terapevtski žogi in ADHD-stolu.

Laboratorij za metrologijo in kakovost (Valentina Stanić in Gregor Geršak) skupaj z Laboratorijem za robotiko (Eva Repnik in Matjaž Mihelj) in v sodelovanju s strokovnjakinjo iz Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Ljubljana dr. Bojano Caf ugotavlja razlike med aktivnostjo otrok z ADHD in otrok brez ADHD.

Raziskovalci obeh laboratorijev to ugotavljajo s pomočjo merilnikov premikanja, pozicije, termovizijske kamere, merilnikov prevodnosti in temperature kože ter toplotnega toka, s katerimi merijo fizično aktivnost, nivo motorične aktivnosti, porabo energije in psihološko sproščenost otrok.

Opazovanje razlik v temperaturi obraza med reševanjem nalog učinkovitosti delovnega spomina.