Novice

14. doktorska šola EBTT

Datum objave: 16.11.2020

Začenja se 14. Mednarodna doktorska šola o tehnologiji elektroporacije in zdravljenja z njo (EBTT)

 

V ponedeljek se je začela že 14. mednarodna doktorska šola EBTT (Electroporation-Based Technologies and Treatments), ki pa letos zaradi trenutnih razmer poteka preko spleta. Od 16. do 27. novembra bodo vsak dan med 14.30 in 16.00 (razen med vikendi) potekala spletna predavanja in razprava med udeleženci z zaključnim izpitom 4. decembra. Zaradi obsežne mednarodne udeležbe pa bo interaktivno praktično delo preko spleta potekalo ob različnih terminih, da bo ustrezalo vsem udeležencem, ne glede na časovni pas, v katerem se nahajajo. Letos se bo doktorske šole EBTT namreč udeležilo 51 udeležencev štirinajstih držav (od Nove Zelandije do Brazilije). Vseh udeležencev do sedaj pa je bilo že 895 iz 42 držav.

Šola, ki jo organizira Univerza v Ljubljani v sodelovanju z Onkološkim inštitutom v Ljubljani, je namenjen tako začetnikom kot strokovnjakom na področju elektroporacije. Poleg uporabnikov metode pa se šole udeležijo predvsem doktorski študenti in raziskovalci s področja biologije, medicine in biotehnologije.

Metoda elektroporacije - osnove, trenutna uporaba in perspektive za prihodnost

Mednarodno srečanje se tudi letos osredotoča na osnove te metode, trenutno uporabo ter perspektive za prihodnost. Direktorja šole EBTT, prof. dr. Damijan Miklavčič s Fakultete za elektrotehniko UL in dr. Lluis Mir z Inštituta Gustave-Roussy iz Pariza, sta s pomočjo sodelavcev in številnih gostujočih predavateljev tudi letos poskrbela za kakovosten program, ki bo omogočal izmenjavo znanj med raziskovalci in znanstveniki s celega sveta. Številni mednarodni in domači strokovnjaki bodo predstavili raziskave in dognanja s področja uporabe metode elektroporacije.

Poudarki letošnje mednarodne doktorske šole bodo med drugim na uporabi elektrokemoterapije in ireverzibilne elektroporacije kot ablacijske metodev klinični praksi, superminiaturizaciji in uporabi distribuiranih injektibilnih električnih stimulatorjev v rehabilitaciji, in uporabo elektroporacije za povečanje učinkovitosti DNK cepiv.

Študentje, ki bodo v času srečanja na kratko predstavili svoje delo, si lahko na tak način zagotovijo 5 kreditnih ECTS točk, sodelujoči pa tudi 29,5 CME-kreditov, saj doktorsko šolo priznava Zdravniška zbornica Slovenije.

Kljub trenutnim razmeram in izvedbi na daljavo pa bodo organizatorji poskrbeli tudi za prijetno druženje in spoznavanje Slovenije: organizirali bodo izlet na Gorenjsko in slavnostno večerjo z z Michelinovo zvezdico nagrajenim kuharskim mojstrom Urošem Štefelinom iz restavracije Vila Podvin.

 

Za več informacij o programu obiščite: www.ebtt.org

 

Damijan Miklavčič EBTT