Športne dejavnosti

ŠD FE in FRI vabi na planinski izlet na Nanos

Datum objave: 23.11.2016

Planinski izlet na Nanos

Nanos je visoka kraška planota v gorski pregraji, ki ločuje celinski del Slovenije od Primorja. Je 12 km dolga in do 6 km široka kraška planota s strmo odrezanim robom, imenovanim Pleša. Poleg Snežnika je najbolj značilna gora na Notranjskem. Na vzhodni strani ga ločuje predjamski prelom od kraške planote Hrušice, na zahodu pa ga dolina Bele loči od planotastega Trnovskega gozda. Strma, na zahodni strani prepadna od 500 do 700 m visoka pobočja, ga ločijo od Vipavske in Pivške kotline, zložnejši dostop je le s severne strani. Površje planote je razjedeno v podolgovate dole, vrtače in kopaste vrhove, od katerih se najviše vzpne Suhi vrh (1313 m) na jugovzhodu. Prevladujejo nadmorske višine okrog 1100 m, zahodna polovica je nižja (800-950 m) in manj kamnita. Gozdnato planoto obiskujejo planinci in jadralni padalci. Nanos prečkajo Slovenska planinska transverzala, Evropska pešpot in Slovenska geološka pot. Na razgledni točki Pleša (1262 m) stoji televizijski pretvornik, v bližini je Vojkova koča.

Zborno mesto:  ob 9. uri na parkirišču nad avtocesto v Razdrtem.

Potek poti: Nanos 1262 m: zbor v vasi Razdrto nad avtocesto. Od tu bomo krenili po markirani poti proti vrhu. Po desni zahtevnejši varianti, ki je dobro zavarovana, zadnji del se povzpnemo po strmem travnatem pobočju. Lažja pot mimo cerkve Sv. Jeronima proti izhodišču (vzhod) vas Razdrto.

Čas trajanja: 4 ure.

Višinska razlika: 700m

Oprema: planinski čevlji, vetrovka, kapa, zaščitna očala, oblačilo za preobleči. Koča je odprta. Priporočam pohodne palice in energetske napitke.

Vodja izleta: Iztok Mihevc.

Prijave: do petka, 25. novembra 2016 do 18. uri ure na e-naslov: ali po tel. 041/988 552