Dogodki

Spominski dan ob 100. obletnici rojstva prof. dr. Marjana Plaperja

datum začetka: 19.09.2018

 

V sredo, 19. septembra, bo z začetkom ob 10. uri v veliki predavalnici Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani potekala konferenca ob 100. obletnici rojstva prof. dr. Marjana Plaperja. Prof. dr. Plaper je bil vodilni snovalec vključitve našega elektroenergetskega sistema v zahodnoevropsko sinhrono interkonekcijo.

plaperSpominski dan prof. dr. Plaperju

V sklopu spominskega dneva in konference bo na fakulteti zanimiv dvourni program. Spomin na zaslužnega profesorja bodo obudili prof. dr. Igor Papič, rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Gregor Dolinar, dekan Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, ter prof. dr. Borut Žalik, dekan Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru. O profesorju Plaperju kot pedagogu, raziskovalcu in mislecu bosta spregovorila prof. dr. Maks Babuder in Silvo Balant. Mag. Vekoslav Korošec bo predstavil, kako je 17 let pred osamosvojitvijo Slovenije prišlo do vključitve v evropsko elektroenergetsko interkonekcijo UCPTE, in vlogo profesorja Plaperja. Predstavnik podjetja ELES bo spregovoril o sedanjem stanju slovenskega prenosa električne energije in izzivih prihodnosti, medtem ko bo o prehodu energetike na nove vire in izzivih elektroenergetskega sistema govoril prof. dr. Ferdinand Gubina. Moderator dogodka bo mag. Marko Hrast, predsednik Slovenskega združenja elektroenergetikov CIGRE in CIRED. Brezplačen dogodek bo potekal v organizaciji naše Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Elektrotehniške zveze Slovenije in Slovenskega združenja elektroenergetikov CIGRE-CIRED. Na dogodek ste vabljeni učenci profesorja Plaperja, študenti elektrotehnike, predstavniki elektroenergetskih podjetij, člani elektrotehniških združenj, mediji in drugi.

Vrhunski strokovnjak in znanstvenik na področju elektroenergetike

Prof. dr. Marjan Plaper se je rodil leta 1918 v Novem mestu. Študiral je na Tehniški fakulteti v Ljubljani, na kateri je diplomiral leta 1947 in doktoriral leta 1953. Od leta 1951 je bil pedagog na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Med 1963 in 1965 je bil tudi dekan omenjene fakultete, leta 1967 je postal redni profesor in 1989 zaslužni profesor. Predaval in raziskoval je področje elektroenergetskih omrežij vseh napetostnih nivojev. Bil je vodilni snovalec vključitve elektroenergetskega sistema Jugoslavije v zahodnoevropsko interkonekcijo UCPTE. Po njegovi zaslugi se je naša država že leta 1974 povezala z zahodno Evropo, kar je bilo izredno pomembno za nadaljnji razvoj in delovanje elektroenergetskega sistema. Objavil je več kot sto razprav in napisal osem knjig. Zaslužni prof. dr. Marjan Plaper je bil ugleden znanstvenik in vrhunski strokovnjak na področju elektroenergetike.

 

PROGRAM

  • Spomin na zaslužnega profesorja bodo obudili
  1. Rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Igor Papič,
  2. Dekan Fakultete za elektrotehniko, prof. dr. Gregor Dolinar,
  3. Dekan fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI), Univerze v Mariboru, prof. dr. Borut Žalik,
  • Profesor Plaper kot pedagog, raziskovalec in mislec bosta predstavila prof. dr. Maks Babuder in Silvo Balant,
  • Kako je prišlo do vključitve v evropsko elektroenergetsko interkonekcijo UCPTE 17 let pred osamosvojitvijo Slovenije in vloga profesorja Plaperja?, bo predstavil mag. Vekoslav Korošec,
  • Sedanje stanje slovenskega Prenosa električne energije, in izzive prihodnosti, bo predstavil Miran Marinšek,
  • Prehod energetike na nove vire in izzive elektroenergetskega sistema, bo predstavi prof. dr. Ferdinand Gubina,                              
  • Zaključne misli in sporočilo javnosti

 

Trajanje dogodka 130 minut.

Po zaključku je predviden čas za druženje in osvežitev s prigrizkom in pijačo.

Organizatorji srečanja so Fakulteta za elektrotehniko v Ljubljani, Elektrotehniška zveza Slovenije in Slovensko združenje elektroenergetikov CIGRE-CIRED.

Vabljeni učenci profesorja Plaperja, študenti elektrotehnike, elektroenergetska podjetja, člani elektrotehniških združenj, mediji in drugi.