Dogodki

5 minut za merjenje

datum začetka: 16.04.2019
datum konca: 17.04.2019

 

Vabljeni v svet meritev!

5 minut za merjenje na Fakulteti za elektrotehniko

 

Na fakulteti tudi letos prirejamo dogodek, s katerim želimo pokazati svojo raznolikost, interdisciplinarnost in sposobnost povezovanja z drugimi strokami. Osrednja tema dogodka 5 minut za merjenje, ki bo v prostorih fakultete potekal 16. in 17. aprila, je merjenje kot osnovna aktivnost v vsakem znanstvenem in tehnološkem poskusu. Dogodek je namenjen osnovnošolcem, srednješolcem in študentom ter vsej zainteresirani javnosti. Oba dneva se bo dogajanje odvijalo od 9.30 do 15.00, vsako polno uro od 10.00 do 14.00 pa bodo potekala zanimiva 15 minutna predavanja s področja merjenja.

5 minut 2019

Od zadovoljnega do navdušenega kupca

Dr. Noriaki Kano je zaslužni profesor Tokijske univerze za znanost in edini častni član treh združenj: Mednarodne akademije za kakovost (IAQ), Ameriškega združenja za kakovost (ASQ) in Japonskega društva za nadzor kakovosti (JSQC). Je eden začetnikov japonskega pojmovanja kakovosti, ki ga je kasneje prevzela vsa razvita industrija.

Dr. Kano je pedagog, predavatelj, pisatelj in svetovalec na področju vodenja kakovosti. Je razvijalec modela zadovoljstva strank, znanega kot Kano model. Glavno vodilo Kano modela je »Od zadovoljnega kupca do kupčevega navdušenja». Pri vsem tem pa ne gre brez merjenj, opazovanj in ovrednotenj lastnosti proizvodov za zadovoljevanje kupca.

Profesor Noriaki Kano bo predaval na letošnjem dogodku »5 min za merjenja« v sredo, 17. aprila 2019, od 13.00 v diplomski sobi FE.

5 minut noriaki

Od akustične gluhe sobe do merjenja slastnosti krofov

V avli fakultete bo postavljenih več eksperimentov, kjer bodo obiskovalci lahko sami poskusili različne pojave, ki so vključeni pri merjenjih z najrazličnejših merilnih napravah. Lahko bodo vstopili v akustično gluho sobo, kjer bodo v čisti tišini spoznali zvočno kamero, videli, kako testiramo učinkovitost sesanja pri robotskih sesalnikih – sami bodo lahko potresli smeti in opazovali uspešnost sesalca ter spoznali, kako lahko z merjenjem srčnega utripa, dihanja, temperature in električne prevodnosti kože sklepamo na stopnjo prestrašenosti. Spoznali bodo tudi delovanje termovizijskih kamer in videli, zakaj jih je zelo težko umeriti.

Seveda ne bo manjkalo niti merjenje slastnosti krofov, obiskovalci pa si bodo lahko izmerili tudi količino alkohola v krvi po zaužitju rumove kroglice, spoznali, kako zunanja magnetna polja vplivajo na njihov telefon ter kako močno roko imajo.

5 minut 2019

Meritve na najvišjem nivoju

V središču bo prikaz merjenj na najvišjem nivoju, kjer bodo za najtočnejše merjenje temperature na svetu uporabljeni merilni instrumenti, kot so precizijski merilni uporovni mostiči, referenčni električni upori, fiksna celica trojne točke argona in etalonski platinasti uporovni termometri. Obiskovalci bodo spoznali generatorje zračne vlage. Skoraj dotaknili se bodo lahko celice trojne točke vode, ki omogoča najtočnejšo določeno temperaturo na Zemlji. Prikazano pa bo tudi, kaj je to metrološka piramida. Poleg laboratorijskih bodo prikazane še meritve v našem vsakdanjiku. Tako bodo obiskovalci lahko spoznali pravo resnico o temperaturi v domačem hladilniku in pečici.

V okviru dogodka bo organiziranih več hitrostnih 15 minutnih predavanj s področja merjenja. Letos bodo to merjenja v vesolju, merjenja v času dinozavrov, hrane, v naši glavi, v odpadnih vodah, na kolesu in v zraku ter merjenje kvalitete izdelave avtomobila. 

5 minut 2019