Predavanja

Predavanje prof. dr. Marka Noča: Akutni srčni infarkt in nenadni zastoj srca

datum začetka: 21.11.2019
ura: 13:00
lokacija: Predavalnica P1
organizator: Fakulteta za elektrotehniko

 

Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani vabi na predavanje z naslovom Akutni srčni infarkt in nenadni zastoj srca v četrtek, 21. novembra, ob 13. uri v predavalnici P1. Predaval bo prof. dr. Marko Noč, specialist kardiologije, vaskularne medicine in intenzivne medicine ter Predstojnik Kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino na Univerzitetnem kliničnem centru od 2001 in redni profesor interne medicine na Medicinski fakulteti v Ljubljani od 2007.

Predavanje je zanimivo tako za študente kot za zaposlene.

Vljudno vabljeni!

Povzetek predavanja:

Priče nesreč, ko nekdo doživi nenaden zastoj srca ali infarkt, so v 75 odstotkih primerov laiki, ti pa lahko s pravilnimi ukrepi ključno pripomorejo k preživetju prizadetega.

Dr. Noč bo na laičnem nivoju razložil, kako nastaneta srčni infarkt in najhujša komplikacija, nenadni zastoj srca zunaj bolnišnice. Pojasnil bo, kako ti stanji pravočasno prepoznati in kako pravilno ukrepati. Prav pravilno ukrepanje laikov lahko reši veliko življenj.

Biografija predavatelja:

Marko NočMarko Noč se je rodil 6. marca 1963 na Jesenicah. Osnovno šolo je končal v Radovljici, gimnazijo na Jesenicah, Medicinsko fakulteto pa leta 1987 na Univerzi v Ljubljani. Isto leto se je zaposlil kot mladi raziskovalec v Centru za intenzivno interno medicino v Kliničnem centru Ljubljana, kjer je v naslednjih letih opravil tudi specializacijo iz interne medicine, kardiologije in intenzivne medicine. Magisterij je končal leta 1998, doktorat pa 1995, oboje na Medicinski fakulteti v Ljubljani. V letih 1991–1993 je kot raziskovalec delal na področju eksperimentalne kardiologije na University of Health Sciences / The Chicago Medical School v Chicagu (ZDA). V zimskem semestru 1995–96 je bil gostujoči raziskovalec na Institute of Critical Care Medicine, University of Southern California, Los Angeles (ZDA). V letih 1999–2000 je bil Fulbrightov štipendist v bolnišnici Cedars-Sinai Medical Center v Los Angelesu (ZDA), kjer je tudi opravil specializacijo iz intervencijske kardiologije. Leta 2001 je postal predstojnik Centra za intenzivno interno medicino na Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani in to delo opravlja še zdaj. Redni profesor interne medicine na Medicinski fakulteti v Ljubljani je postal leta 2007. Leta 2012 je postal član Evropske akademije znanosti in umetnosti (razred 2, medicina), 1. junija 2017 pa izredni član SAZU.

Kot zdravnik se ukvarja z obravnavo kritično bolnih srčnih bolnikov. Poleg kliničnega dela izvaja tudi različne invazivne kardiološke posege, kot so koronarografija, perkutana koronarna intervencija, aortna balonska črpalka in izventelesna membranska oksigenacija. Dodatne kardiološke posege (perkutano zapiranje PFO-ASD-LAA in alkoholna septala ablacija) izvaja tudi v srčnem centru Medicor v Izoli. Je predavatelj na dodiplomskem in podiplomskem študiju na Medicinski fakulteti v Ljubljani ter mentor za magisterije (4-krat) in doktorate (8-krat).  Redno je vabljen predavatelj na najpomembnejših mednarodnih strokovnih srečanjih v tujini (178-krat med letoma 1992–2016). Nadaljuje s kliničnim raziskovalnim delom, ki ga redno objavlja v priznanih mednarodnih strokovnih revijah (103 objave z IF uvrščene v zbirko PubMed), ki je pogosto citirano (4605/5927 citatov po Wos/Scopus ofd leta 1990) Je tudi avtor ali soavtor 10 poglavji v priznanih mednarodnih učbenikih s področja kardiologije in intenzivne medicine. (Vir.)


datum začetka: 30.11.1999