Fakulteta za strojništvo, Univerza v Ljubljani

Mladi raziskovalec

Fakulteta za strojništvo

Organizacija: UL, Fakulteta za strojništvo
Delovno mesto: Mladi raziskovalec

Mladi raziskovalec se bo usposabljal na področju dodajnih tehnologij z uporabo laserske direktne depozicije kovinskega prahu. Osrednji predmet raziskav bo proces direktne depozicije snovi z uporabo anularnega laserskega žarka. Uporaba anularnega laserskega žarka v nasprotju z obstoječimi sistemi omogoča dovod kovinskega prahu v osi anularnega žarka, kar predstavlja novost na področju laserske direktne depozicije snovi. S tem v zvezi, poleg splošnega razumevanja interakcij anularnega laserskega žarka z aksialno dovedenim kovinskim prahom ter s tem povezano stabilnostjo procesa nanašanja snovi, obstajajo številni odprti raziskovalni problemi, tako na eksperimentalnem kot na teoretičnem (numeričnem) področju, med katerimi kandidat lahko izbira:

  • optimizacijo geometrije aksialne šobe za dovod prahu za zagotavljanje maksimalnega izkoristka prahu pod različnimi koti glede na navpičnico,
  • določitev vplivnih parametrov in korelacij z lastnostmi nanešene snovi,
  • spremljanje in krmiljenje procesa večslojnega nanašanja snovi,
  • optimizacija procesa nanašanja glede na temperaturno polje in geometrijo izdelka.

Delo bo potekalo v Laboratoriju za sinergetiko na Fakulteti za strojništvo. Zaradi vpetosti v mednarodno raziskovalno okolje in sodelovanja s podjetji kot npr. DMG MORI se pričakuje, da ima kandidat aktivno znanje angleškega jezika. Poleg tega naj ima kandidat ozadje iz vsaj enega od naslednjih področij:

  • strojništvo (npr. mehatronika, laserska tehnika),
  • fizika (npr. tehnična fizika in fotonika, računalniška fizika),
  • elektrotehnika (npr. mehatronika, avtomatika in informatika, analiza signalov, strojno učenje).

Za usposabljanje je zaželeno poznavanje naslednjih programskih okolij: Matlab, SolidWorks, Zemax (eksperimentalno področje), OpenFOAM (numerično področje).

Rok prijave: 23. junij 2017

Informacije o pogojih prijave najdete tukaj.

Kontakt:

Andrej Jeromen
Laboratorij za sinergetiko
Fakulteta za strojništvo
Univerza v Ljubljani
Aškerčeva 6
1000 Ljubljana

t: 01/4771-514
e:
www: http://lab.fs.uni-lj.si/lasin/