SONČNE CELICE MALO DRUGAČE

Eden izmed ključnih globalnih ciljev za ohranitev našega planeta je povečevanje deleža virov električne energije, ki ne obremenjujejo okolja. Med slednje sodijo sončne elektrarne, katerih osnovni gradniki so sončne celice, ki pretvarjajo energijo sonca v elektriko. V teoretskem delu bomo spoznali raznolike sončne celice ter njihovo delovanje. Ker pa je sončna celica le osnovni gradnik v sončni elektrarni, bo predstavljena tudi pot do njene izgradnje.

Sončne celice »gradijo« tudi rastline, ki sodelujejo pri procesu fotosinteze. Pomembno vlogo ima barvilo (klorofil), ki ujame sončno svetlobo. V praktični delavnici bomo posnemali naravo in skupaj izdelali sončne celice z različnimi barvili, ki jih bodo izbrali udeleženci delavnice. Za zaključek bomo ovrednotili, kako učinkovite sončne celice smo izdelali.

 

Program naravoslovno-tehniškega dne: 

SONČNE 3

  • spoznavanje delovanja in raznolikosti sončnih celic,
  • od sončne celice do sončne elektrarne,
  • izdelava in karakterizacija sončnih celic.

 

Delavnica se izvaja v kemijski učilnici na osnovni šoli.

 

 

Kontaktna oseba za organizacijo programa: Komuniciranje FE, komuniciranje@fe.uni-lj.si

Izvedba programa: znan. sod. dr. Mateja Hočevar

Trajanje programa: 4 ure

Cena programa: 3 € na udeleženca oz. 90 € za skupino, manjšo od 30 udeležencev (cene vključujejo DDV)

Omejitev: omejitev skupine v enem terminu je zaradi prostorske stiske 30 učencev. Če je skupina večja, prosimo, da se najavite za več terminov.

Ob potrditvi udeležbe nam prosim posredujte naročilnico (izvedba naravoslovno-tehniškega dne – program SONČNE CELICE) in podatke o kontaktni osebi s strani šole.

SONČNE 1 SONČNE 2