Mednarodne izmenjave

Zelene prakse in pobude

Datum objave: 12.03.2021

V mesecu oktobru 2020 smo vas obvestili, da bomo morali v programu Erasmus+ 2021-2027 pri izvajanju programa spodbujati okolju prijazne/jše »zelene« prakse, ki se nanašajo tudi na izvedbo mobilnosti študentov in osebja.

Informacij o novem programu in priporočil nacionalne agencije o »zelenih« praksah in aktivnostih še nismo prejeli. Na tem področju obstaja že nekaj projektov (npr.:  Green Erasmus - ESU Online - European Students' Union in Green Erasmus | EUF - Projects), ki jih velja pogledati.

Evropska unija je leto 2021 razglasila za »Leto železnic«. Pošiljamo vam informacijo o zanimivi študentski iniciativi Erasmus+ Interrail za spodbujanje okolju prijaznejših praks in zmanjšanju CO2 emisij s potovanji z vlakom. Cilj iniciative je zagotovitev brezplačnega prevoza Erasmus+ študentov po Evropi in s tem zmanjšanje stroškov prevoza študentom in zmanjšanje CO2 emisij, ki nastajo z letalskim prevozom. Več informacij najdete v na spletnih povezavah in v pripetih dokumentih.

V novem programu Erasmus+ 2021-2027 naj bi študenti, ki bodo s potovanji na mobilnost prispevali k zmanjševanju emisij CO2 prejeli tudi poseben dodatek. Vas pa že sedaj vabimo, da v kolikor je mogoče, udeležence programa Erasmus+ na vaši članici spodbudite k okolju prijaznejšemu potovanju z vlakom, avtobusom ali deljenjem avtomobila.

Dodajamo še izkušnjo študenta Amarja Toplića (FSD), ki je na Erasmus+ prakso odpotoval z vlakom: "Wonderful initiative! I travelled to my practical placement solely by train. It was a wonderful experience taking the night train from Ljubljana to Munich and sleeping while traveling in a comfortable bed and later watching the landscapes change as I went from south to north of Germany. Train travel is simply nicer."

Sustainable Erasmus

Why Travel by train