Novice

Študentska ekipa TAFR je na mednarodnem tekmovanju dosegla odličen rezultat

Datum objave: 21.06.2017

Študentska ekipa TAFR se je s kmetijskim robotom udeležila tekmovanja Field Robot Event 2017 v Angliji. Vsako leto se na tem tekmovanju pomeri približno 15 ekip, vsakič na drugi lokaciji v Evropi. Cilj tekmovanja je pokazati nove sposobnosti avtonomnih agro-robotov. 

Odlični uspehi na mednarodnem tekmovanju

Letos so se študenti ekipe TAFR tekmovanja udeležili prvič, vendar so se kljub temu uspeli uvrstiti zelo visoko. V kar treh nalogah od petih so dosegli 2. mesto, skupno pa so se uvrstili na 4. mesto. Projekt je trajal 1 leto, na njem pa je delalo 12 študentov Univerze v Ljubljani, pretežno z naše fakultete, pa tudi s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, Fakultete za strojništvo, Fakultete za farmacijo in Naravoslovnotehniške fakultete. S Fakultete za elektrotehniko so sodelovali: Iza Burnik, Žiga Brinšek, Tim Kambič, Janez Cimerman, Gal Pavlin, Pavel Remic-Weiss in Martin Debevec.

tafr

Kaj je TAFR?

Skupina študentov je razvila avtonomnega električnega kmetijskega robota, ki samodejno nadzira in poroča o rasti rastlin, gnojilih, škropivih, in pomaga pri drugih opravilih. Z robotskim pomagačem se opravila na polju pocenijo in pospešijo, hkrati pa omogoča delo na daljavo in zagotavlja večjo varnost pri delu na klancu ali delu z nevarnimi kemikalijami. Robot s pomočjo pametnih senzorjev vozi po vrstah na polju in izvaja opravila, ki bi jih sicer moral človek. Sproti opravlja meritve tal in rastlin ter omogoča podroben vpogled v podatke preko spletnega vmesnika. Zaradi svoje velikosti in teže robot lažje dostopa po ozkem prostoru med vrstami z manj pritiska na zemljo.

tafr

Več o projektu in dosežkih lahko preberete na spletni strani. Video delovanja v praksi: