Novice

Na mednarodni dan žensk in deklet v znanosti na FE predvajali film Skriti faktorji (Hidden Figures)

Datum objave: 12.02.2019

Znanost je izrednega pomena pri razvoju družbe in pomembno prispeva k reševanju številnih svetovnih problemov. Kako pa je v znanosti z razmerjem med ženskami in moškimi? Ženske so v znanosti še vedno zastopane v veliko manjši meri kot moški. Za to, da bi se več žensk odločilo za tehnične študije, pa se zavzema tudi doc. dr. Emilija Stojmenova Duh. Prav zaradi prizadevanj te prodorne raziskovalke, docentke na Fakulteti za elektrotehniko UL, smo na mednarodni dan žensk in deklet v znanosti, ki ga obeležujemo 11. februarja, predvajali film Skriti faktorji (ang. Hidden Figures). Film govori o znanstvenicah, ki so v Nasi računale trajektorije za izstrelitev raket in tako pomembno prispevale k poletu prvega Američana v vesolje.

hidden

Projekt #HiddenNoMore je navdihnil film Skriti faktorji

Doc. dr. Emilijo Stojmenovo Duh so v ameriškem State Departmentu povabili k sodelovanju pri projektu #HiddenNoMore, ki se ga je udeležilo 50 žensk z vsega sveta, ki imajo vodilne položaje na področju znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike (STEM – Science, Technology, Engineering and Mathematics). Srečanje je trajalo tri tedne in je bilo začetek sodelovanja ambicioznih, nadarjenih in uspešnih žensk na področju STEM z vsega sveta. Projekt je navdihnil film Hidden Figures, navdihujoča resnična zgodba o Nasinih znanstvenicah, ki so odigrale pomembno vlogo pri programu izstrelitve prvega Američana v vesolje. Udeleženkam programa so omogočili zasebni ogled filma v studiih medijske hiše 21st Century Fox, ki jim je dala tudi dovoljenje, da film predvajajo v državah, od koder prihajajo.

hidden2

Obiskovalci nad filmom navdušeni

Film smo tako na fakulteti predvajali na pobudo dr. Emilije Stojmenove Duh v sodelovanju z ameriškim veleposlaništvom v Sloveniji. Namenjen je bil predvsem mladim med 12. in 18. letom starosti, ki jih zanima znanost, tehnologija, inženirstvo in matematike, ter njihovim staršem in učiteljem. Povabilu pa se je z veseljem odzvala tudi Martina Vuk, državna sekretarka na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Pred filmom Skriti faktorji so si obiskovalci lahko ogledali še kratek predstavitveni film udeleženk programa #HiddenNoMore, navdihujočih žensk z vsega sveta. Na mednarodni dan žensk in deklet v znanosti so udeleženke programa predvajale film v 18 državah po vsem svetu. Hkrati pa so film predvajali tudi v Švici, od koder so se oglasili preko video konference. Obiskovalci so bili nad filmom navdušeni, glede na odzive mladih pa verjamemo, da se jih bo kar nekaj od njih odločilo za karierno pot na področjih STEM.

emilija