Novice

Poslovil se je vesoljski popotnik dr. Anton Mavretič

Datum objave: 25.11.2019

V petek, 22. 11., smo z žalostjo prejeli vest, da je v 85. letu umrl profesor in raziskovalec na Univerzi v Bostonu, v Centru za vesoljsko fiziko in astronomijo, prof. dr. Anton Mavretič.

Dr. Mavretič se je rodil leta 1934 na Boldražu pri Metliki v Beli krajini. V Ljubljani je med letoma 1954 in 1957 študiral na Fakulteti za elektrotehniko, nato pa se je leta 1957 preselil v ZDA, kjer je diplomiral in leta 1968 tudi doktoriral. Zaposlil se je na MIT (Massachusetts Institute of Technology) v centru za raziskave vesolja. Med bogatim raziskovalnim delom je posebej odmevno načrtovanje enega od instrumentov na vesoljskem plovilu Voyager, ki je v vesolje poneslo tudi v zlato ploščico vgravirano ime dr. Mavretiča.

Deloval je tudi na univerzi v Harvardu na centru za astrofiziko, od jeseni leta 1980 pa je bil profesor na oddelku za elektrotehniko in računalništvo na Univerzi v  Bostonu. Od upokojitve 1995 je bil še naprej dejaven tako v industriji kot tudi pri vrhunskih akademskih raziskavah. Dolga leta je bil član Slovenskega svetovnega kongresa (SSK), častni občan Metlike, od leta 2007 naprej dopisni član SAZU, leta 2015 pa je prejel srebrni red za zasluge za izjemno znanstvenoraziskovalno in inženirsko delo, s katerim je zelo pomembno prispeval k sedanjemu vedenju človeštva o Zemlji, Soncu ter medplanetarnem in medzvezdnem prostoru.

Dr. Mavretiča smo na Fakulteti za elektrotehniko nazadnje gostili septembra 2015. V skupni organizaciji slovenske sekcije IEEE, Študentske veje IEEE Ljubljana in Fakultete za elektrotehniko so slušatelji lahko prisluhnili njegovemu predavanju »Petdeset leta dela v elektronski industriji in na univerzah v ZDA«. Kot častni gost in govornik naj bi nas počastil tudi na proslavi ob 100-letnici elektrotehnike na Univerzi v Ljubljani, ki jo je naša fakulteta praznovala maja 2019, vendar se je zaradi hude bolezni žal ni mogel več udeležiti.

Življenjepis.