Novice

Laboratorijem FE prvi kompleti razvojnih platform

Datum objave: 28.01.2020

Na strateškem posvetu Fakultete za elektrotehniko septembra 2019 je vodstvo fakultete predstavilo pobudo za izboljšanje pedagoškega procesa z uvajanjem nove opreme. Pobuda temelji na ideji, ki bodočim elektroinženirjem, študentom elektrotehnike na FE omogoča dostop do lastne napredne razvojne platforme ter usposabljanje za delo z njo že med študijem.

 

Večnamenska platforma elektroinženirju kot zdravniku stetoskop

Ciljna platforma je večnamenska mikroprocesorska platforma z VF vhodno-izhodnimi vmesniki, ki lahko služi kot univerzalno merilno in razvojno orodje za elektroinženirja ali kot večnamenski učni pripomoček. Ker je uporaba za različne funkcije lahko zahtevna, je nujno, da se študenti za delo s platformo usposobijo med študijem. Na pobudo se je odzvalo 10 laboratorijev FE z interesom uvedbe nove opreme v pedagoški proces in usposabljanja različnih vidikov uporabe. Pobudo sta z ugodno ponudbo podprli tudi podjetji Instrumentation technologies iz Solkana in ADD ProS iz Celja.  

Fakulteta je izvedla prvi korak financiranja nakupa kompleta petih platform vključenim laboratorijem. V januarju 2020 je prodekan prof. dr. Roman Kamnik predal prve komplete platform Redpitaya STEMlab 125-14 in National Instruments myRIO 1900, namenjene pripravi posodobitve študijskega procesa. Po evalvaciji pripravljenih študijskih materialov je predviden nakup dodatnih desetih platform za popolnitev opreme vseh mest na vajah.

redpitaya

Predaja prvih kompletov razvojnih platform Redpitaya STEMlab 125-14 Laboratoriju za aplikativno elektroniko, Laboratoriju za fotovoltaiko in optoelektroniko, Laboratoriju za osnove elektrotehnike in elektromagnetiko, Laboratoriju za uporabniku prilagojene komunikacije in ambientno inteligenco in Laboratoriju za načrtovanje integriranih vezij.

 

myrio

Predaja prvih kompletov razvojnih platform National Instruments myRIO 1900 Laboratoriju za informacijske tehnologije, Laboratoriju za metrologijo in kakovost ter skupno Laboratoriju za regulacijsko tehniko in močnostno elektroniko in Laboratoriju za elektromotorske pogone.  

 

Cilj pobude je tudi, da bo lahko vsak študent UL FE kupil lastno platformo po ugodni ceni, kar mu bo omogočalo delo na fakulteti in hkrati uporabo doma. Študentje z rednim statusom, ki bodo uspešno opravili vse izpite prvega semestra 1. letnika, bodo pridobili pravico do enkratnega ugodnega nakupa, predvidoma od študijskega leta 2020/21 naprej. Študentski nakup pa seveda ne bo obvezen, saj bo študent laboratorijske vaje lahko opravljal na opremi FE.

Z vključitvijo univerzalnega naprednega orodja v pedagoški proces in domačo rabo se bo izboljšala kvaliteta vaj na Fakulteti za elektrotehniko in dvignila kompetentnost diplomantov, ki bodo študij zaključevali z lastno razvojno in merilno opremo v roki, na kateri so med študijem nabrali že leta izkušenj.

 

Uporabnikom želimo uspešno delo z novimi orodji.