Novice

RF ALERT BO REŠEVAL ŽIVLJENJA NA CESTI

Datum objave: 13.01.2021

Rektorjeva nagrada za naj inovacijo Univerze v Ljubljani 2020 je še eden od dogodkov, ki je zaradi epidemije letos potekal na daljavo. Kljub posebnim okoliščinam izvedbe, na natečaju ni manjkalo novih idej - prav nasprotno. Prijavitelji inovacij so bili tokrat premierno razdeljeni v dve kategoriji, na študente ter raziskovalce zaposlene na Unverzi v Ljubljani. Letošnji finale je bil za nas razburljiv tudi zato, ker smo imeli med finalisti predstavnike naše fakultete v obeh kategorijah.

V kategoriji študentke in študenti ter alumne in alumni so prav naši študenti najbolj prepričali komisijo s projektom RF Alert.

rf alert

Za projektom RF Alert stoji pet magistrskih študentov elektrotehnike in ekonomije - Aljaž Martinčič, Matej Rabzelj, Tjaša Jereb, Jan Gašpar in Tilen Savnik - katere je po letih vožnje in srečevanj intervencijskih vozil na nujnih vožnjah zmotila ista stvar: intervencijska vozila so prepogosto v prometu opažena prepozno, to pa za seboj potegne hujše posledice, kot je nekaj nejevolje voznikov.

rf alert 1

Prepričani, da se tudi za tak problem najde rešitev in s podporo Laboratorija za telekomunikacije Fakultete za elektrotehniko, so dneve in noči vložili v razvoj prototipa in njegovo predstavitev. Tekom celotnega procesa jim je prav prišlo, da že več let aktivno sodelujejo na različnih študentskih in poslovnih projektih. Poleg sodelovanja pri organizaciji študijskih procesov skozi študentski svet Fakultete za elektrotehniko in skozi različna študentska društva so izpeljali več projektov na področju telekomunikacij in marketinga. Aktivno so vključeni v različne projekte Laboratorija za telekomunikacije, kjer kot študenti delajo in predavajo na področju telekomunikacij ter sodelujejo pri izvedbi različnih evropskih projektov. Poleg naštetega razpolagajo s širokim znanjem s področja razvoja IT rešitev, grafičnega oblikovanja in upravljanja zaledne strežniške infrastrukture za namen podpore projektov.

rf alert 2

RF Alert je rešitev, ki omogoča hitrejše in bolj učinkovito obveščanje voznikov v prometu o bližajočem se intervencijskem vozilu na nujni vožnji.

Trenutni opozorilni sistemi intervencijskih vozil na nujnih vožnjah (sirene in modre luči) prevečkrat ostanejo neopaženi do zadnjega trenutka. Preostali udeleženci v prometu se v danih pogojih najpogosteje odzovejo negotovo in z zmanjšano zbranostjo kar se neposredno odrazi v počasnem umiku in posledično daljšem dostopnem času intervencije. Kasnejša oskrba bolnika, daljša hospitalizacija, višja gmotna škoda in stroški zdravljenja predstavljajo le nekaj posledic, ki jih prinaša trenutno stanje, žal se pa velikokrat to realizira tudi v višji statistiki smrtnih žrtev na letni ravni.

V želji po ublažitvi opisane problematike je nastala rešitev, ki v obliki samostojnega modula v intervencijskem vozilu oddaja opozorilo z uporabo radiofrekvenčnih tehnologij, tega pa prestrežejo in predvajajo avtomobilski radijski sprejemniki bližnjih udeležencev v prometu, brez da bi za to potrebovali kakršnokoli modifikacijo preostalega voznega parka. Modul deluje z variabilno oddajno močjo, ki jo prilagaja glede na okolico intervencijskega vozila, rešitev pa dopolnjuje še napreden zaledni sistem v oblaku, ki omogoča tako nadzor celotne flote kot posameznih intervencijskih voženj, nastavljanje območij radijske tišine, sintetizacijo govora za napoved smeri gibanja vozila v realnem času ter beleženje statistike.

rf alert 3