Dogodki

Slavnostna akademija Laboratorija za mikroelektroniko

datum začetka: 20.12.2019
ura: 14:30
lokacija: P1

 

LMFE

Slavnostna akademija ob 50-letnici Laboratorija za mikroelektroniko

 

V petek, 20. 12. 2019, je Laboratorij za mikroelektroniko Fakultete za elektrotehniko slavnostno obeležil 50-letnico delovanja.

Pomemben jubilej so zaznamovali govorci dekan Fakultete za elektrotehniko prof. dr. Gregor Dolinar, nekdanji dekan fakultete prof. dr. Janez Nastran, direktor podjetja RLS merilna tehnika g. Janez Novak in direktor razvoja podjetja Iskra Avtoelektrika g. Robert Žerjal, predstojnik laboratorija prof. dr. Janez Trontelj pa je povzel zgodovinske svetovne uspehe, izzive in zmagovite poteze Laboratorija za mikroelektroteniko Fakultete za elektrotehniko.

Predsednik društva MIDEM (Strokovno društvo za mikroelektroniko, elektronske sestavne dele in materiale) prof. dr. Marko Topič pa je laboratoriju ob 50-letnici izročil priznanje za izjemen prispevek na znanstvenoraziskovalnem, razvojnem in inovacijskem področju ter kontinuirano podporo strokovnim in društvenim dejavnostim.

LMFE 50 let LMFE 50 let LMFE 50 let LMFE 50 let

LMFE 50 let LMFE 50 let LMFE 50 let LMFE 50 let

Zgodovinski pregled

Laboratorij je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja razvil najmodernejšo tehnologijo tankoplastnih integriranih vezij za potrebe slovenske industrije, ki je zahtevala najvišjo stopnjo profesionalnosti in zanesljivosti.

Razvili so hibridna integrirana vezja z najvišjo stopnjo zanesljivosti na primer za laserski daljinomer, ki je bil paradni konj in je postavil Iskro Elektrooptiko v vrh svetovnih dobaviteljev v obdobju poznih sedemdesetih let.

Načrtali in izdelali so prvi integrirani telefonski aparat v CMOS tehnologiji. Licenca za izdelavo je bila prodana v ZDA in na Japonsko. Sledile so nadaljnje verzije, ki so osvojile skoraj vse kontinente in so bile v sedemdesetih letih proizvajane v 100-milijonskih količinah.

Prav tako je bil načrtan prvi 8-bitni mikroračunalnik, za tisti čas najnaprednejši, ki je vseboval vhodno-izhodne enote, programski pomnilnik, itd.

Nastal je konec sedemdesetih let v sodelovanju s podjetjem American Micro-Systems, ki je financiralo izdelavo mikro-vezja. Solastništvo je Iskri omogočilo izvedbo mnogih naprednih in uspešnih proizvodov kot npr. telefonsko mini centralo, precizno tehtnico ipd.

Laboratorij za mikroelektroniko je vzpostavil tehnologijo integriranih vezij, kar je bilo takrat edinstveno za jugovzhodno Evropo in pomembno sodeloval pri obrambnih sistemih. Tako so bila v osemdesetih razvita in izdelana integrirana vezja za rakete zemlja-zrak z vrhunskim senzorskim sistemom za vodenje, ki so kos tudi nevidnemu bombniku.

Slovenci smo pustili široko sled v Silicijevi dolini in napisali prvo knjigo o načrtovanju mešanih vezij ASIC.

Konec osemdesetih so člani laboratorija za mikroelektroniko vodili izobraževanje predvsem ameriških in japonskih strokovnjakov na predavanjih na Univerzi Stanford v Kaliforniji. Izdali so prvo IEEE video kaseto za načrtovanje integriranih vezij-sistemov z analognimi in z digitalnimi signali.

Pogled v prihodnost

Teraherčna tehnologija prihaja skoraj na vsa področja človekovega udejstvovanja; v medicini kot dopolnilo rentgenskim žarkom, na letališčih za varnost ljudi, v kontroli kvalitete prehrane itd.

Laboratorij za mikroelektroniko je razvil trenutno enega najboljših teraherčnih senzorjev, ki deluje pri sobni temperaturi in se proizvaja v prostorih laboratorija na Fakulteti za elektrotehniko. Dobre lastnosti senzorja odpirajo vrata za sodelovanje s slovenskimi, evropskimi ter svetovnimi interesenti.