Poletni tabor za učence z Aspergerjevim sindromom

POLETNI TABOR PRILAGOJEN UČENCEM Z DIAGNOZO ASPERGERJEV SINDROM

Načrtajmo, zgradimo in sprogramirajmo elektronski senzorski sistem in ga povežimo v internet stvari.

Ljubljana, Fakulteta za elektrotehniko

 

Elektrotehnika je na vsakem koraku prepletena z našim vsakdanjim življenjem. Od rojstva naprej nam je dana v uporabo in zdi se, kot da je prisotna že od zmeraj. Fakulteta za elektrotehniko UL vsako leto organizira poletne delavnice, na katerih otrokom približajo svet elektrotehnike, že dve leti zapored pa je potekal prav poseben poletni tabor, namenjen in prilagojen učencem z diagnozo Aspergerjev sindrom. Na poletnem taboru udeleženci pogledajo v svet elektronike in spoznajo vse od senzorjev, drugih elektronskih elementov pa do mikroprocesorjev. Poletni tabor fakulteta organizira v sodelovanju s Svetovalnico za avtizem, Kariernimi centri Univerze v Ljubljani in Zvezo za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS).

 

Kaj počnemo?

aspNa taboru na enostaven način pokukamo v svet elektronike, od senzorjev in drugih enostavnih elektronskih elementov do mikroprocesorjev. Lotimo se  načrtovanja, izdelave in programiranja preproste elektronske naprave, ki s senzorji zajema okoljske parametre  sobe (temperatura, vlaga in osvetlitev), obdela rezultate in jih pošilja v svetovni splet. V ta namen se tudi sprogramira sodobno spletno stran, ki te podatke prikazuje, da so tako ves čas na dosegu vaše roke. Vezje preizkusimo in izmerimo njegove lastnosti. Na koncu lahko otroci domov odnesejo svojo prvo v splet povezano elektronsko napravo, za katero se lahko pred svojimi prijatelji ponosno pohvalijo, da razumejo kako deluje, saj so jo izdelali sami. Napravo bodo napajali s solarnim USB polnilcem.

 

 

Zakaj tabor prilagojen za otroke z diagnozo Aspergerjev sindrom?

 

Fakulteta za elektrotehniko vsako leto organizira Poletni tabor inovativnih tehnologij, kamor se prijavijo tudi otroci z diagnozo Aspergerjev sindrom. Običajno ti otroci sodelujejo na naših delavnicah z drugačno intenzivnostjo kot ostali, tudi rezultati in izdelki največkrat presežejo tako zahteve kot pričakovanja naših mentorjev in pedagogov, kar za pedagoge predstavlja še dodaten izziv. Da postanejo otroci z diagnozo Aspergerjev sindrom pogosto uspešni inženirji, se še predobro zavedajo v tujini, medtem ko v Sloveniji še niso dobili ustrezne podpore šolskega sistema, ki bi jim omogočila izobraževanje na drugačnem nivoju od ostalih oseb s posebnimi potrebami. Primanjkuje tudi dodatnih tehničnih vsebin zanje, starši teh otrok pa niso dovolj seznanjeni z možnostmi izobraževanja na tehniškem področju oz. razvijanja inženirskega potenciala. 

 

Komu je tabor namenjen?

Tabor je prilagojen učencem zadnje triade osnovne šole, ki jih še posebej zanima področje elektrotehnike in imajo diagnozo Aspergerjev sindrom.

ASP

 

Koliko udeležencev?

10 udeležencev in 4 mentorji, pri delu pa oomagajo tudi študenti in strokovnjaki s področja specialne pedagogike s Svetovalnice za avtizem.

 

Kaj potrebujem?

Veselje do elektrotehnike in računalništva. Vsi potrebni materiali čakajo na taboru, prav tako je poskrbljeno za malico in kosilo.

 

Kje in kako se lahko prijavim?

Za informacije o prijavah za leto 2021, ki niso še odprte, nam .

 

Kje lahko dobim dodatne informacije?

Na telefonski številki 01 4768 228 ali 01 4768 128, lahko pa nam tudi pišete na poletnitabor@fe.uni-lj.si.

Nadaljnje informacije o sprejemu vašega otroka na tabor, o možnih prilagoditvah in možnosti nastanitve (ob dovolj velikem številu interesentov) boste dobili v Svetovalnici za avtizem na 051 441 852 in .