Potrebščine

  • Prozorna plastična škatlica CD-ja ali DVD-ja
  • Lepilni trak
  • Škarje
  • Svinčnik
  • Nož
  • Pametni telefon ali tablica

 

Napotki in razlaga

Holografija je postopek predstavitve 2D objekta v treh dimenzijah. To je lahko z lista papirja, stene ali drugih 2D površin, vsekakor pa so vse bolj popularni 3D hologrami digitalne slike, ki smo jih vajeni iz filmov in nanizank.

Hologrami so danes še zelo dragi, malo ljudi pa ve, da enostavni hologramski 3D projektor lahko naredimo tudi sami doma iz odpadnih materialov!

hologram tzt

Foto: http://starwars.wikia.com/wiki/Imagecaster

 

Poskus, ki je pred tabo, ni čisto pravi hologram, je pa dober približek, tako imenovani 3D projektor. Osnovna ideja je narediti štiristrano piramido iz prozornega, odsevnega materiala, ki bo v pravem položaju na pametnem telefonu “pričarala” 3D sliko. Video, primeren za predvajanje s takim 3D projektorjem, je sestavljen iz štirih identičnih posnetkov – vsak za eno stran piramide.

 

Na papir nariši lik s sledečimi merami: 1 cm, 3,5 cm in 6 cm. Lik s škarjami obreži, ga z lepilnim trakom nalepi na prozorno stran CD škatlice in ga preriši nanjo s svinčnikom.

hologram tzt

Foto: YouTube/7YWTtCsvgvg

 

Lik s škarjami obreži, ga z lepilnim trakom nalepi na prozorno stran CD škatlice in ga preriši nanjo s svinčnikom.

hologram tzt

Foto: YouTube/7YWTtCsvgvg

 

Lik izreži iz plastike z olfa nožem.

hologram tzt

 

Naj bo odrezani lik čim lepši, brez prask in prstnih odtisov. Odreži štiri enake stranice in jih z lepilnim trakom zalepi skupaj.

hologram tzt

Čeprav bo narejena piramida malo majava, bo zdržala “napore” 3D holografije. Če želiš zagotoviti dodatno trdnost piramide, lahko robove zalepiš s sekundnim lepilom.

 

Postavi piramido z manjšim koncem na sredino svojega pametnega telefona in pritisni play na primernem videu (nekateri videi so narejeni tako, da je piramida obrnjena na glavo). Najdeš jih veliko, če v Youtube napišeš: “3D hologram video”.

hologram tzt

 

Sedaj pa uživaj v svojem lastnem 3D hologramu.

Poskusi zavrteti piramido in poglej, kaj nastane. Poskusi še druge oblike zaslona za ogled »holograma« (npr. stranica CD ovitka, ogledalo, aluminijasto folijo itd).

Kako na hologram vpliva izbira predvajalnika (tablični računalnik ali pametni telefon) in svetlost zaslona? Kakšen je občutek globine holograma?

 

Opombe in pomoč

Pri tem eksperimentu uporabljaš nevarne predmete, zato bodi zelo pazljiv pri uporabi le teh! Z nožem in pleksi steklom se lahko urežeš, zato bodi previden.

Namesto pametnega telefona bo še boljši efekt, če uporabiš tablico. Stranice lika lahko tudi povečaš in narediš večjo piramido, ki jo postaviš na pametno tablico. Rezultat bo večji in svetlejši hologram.

Video izdelave najdeš na povezavi (Youtube: Turn your Smartphone into a 3D Hologram).

 

Poskus lahko narediš tudi na Fakulteti za elektrotehniko, Tržaška 25, Ljubljana, če se prijaviš na spremenisvet@fe.uni-lj.si.